<p>Bestuurslid Jeroen Wallerbos (links) en voorzitter Toon Derksen van Dorpshuis De Meent weten in de coronatijd met financi&euml;le steun van de gemeente hun dorpshuis redelijk op de been te houden. (foto: Ab Hendriks)</p>

Bestuurslid Jeroen Wallerbos (links) en voorzitter Toon Derksen van Dorpshuis De Meent weten in de coronatijd met financiële steun van de gemeente hun dorpshuis redelijk op de been te houden. (foto: Ab Hendriks)

Corona Herstelplan voor ondernemers en burgers

  Nieuwsflits

ZEVENAAR - “Het coronavirus heeft invloed op de samenleving, de economie en de arbeidsmarkt. De klappen door het coronavirus op het economisch en het sociale vlak komen nog! Alles wat de gemeente daarin kan voorkomen en ondersteunen zien wij als een verplichting”, vertelt wethouder Belinda Elfrink. “Daarom is het Herstelplan opgesteld.”

door Ab Hendriks

“Alles wat daarin staat wordt dit jaar opgepakt of in uitvoering gezet. De uitgave bedraagt drie miljoen euro uit de gemeentelijke reserves en via de provincie Gelderland proberen we alsnog subsidie te krijgen.” Het herstelplan staat vol met stimuleringsmaatregelen voor de mkb-ondernemers én voor de burgers. Er is ook extra geld ingezet bij het verenigingsleven. Wethouder Nanne van Dellen: “In 2020 is ruim € 100.000,00 uitgegeven aan ondersteuning voor dorpshuizen. We hebben inmiddels terugkoppeling gehad van het bestuur van het Dorpshuis in Angerlo. Die zeggen de steun echt nodig te hebben gehad om overeind te blijven. De vergoeding is niet bestemd voor het wegvallen van de horecaomzet in bijvoorbeeld dorpshuizen en voetbalkantines. We financieren alleen de werkelijke tekorten die zijn ontstaan. Er kunnen namelijk ook besparingen op bijvoorbeeld minder gebruik van verlichting tijdens trainingen gerealiseerd worden. We letten er ook op welke financiële steun is ontvangen van het Rijk of de provincie, het mag namelijk niet dubbel zijn.”

‘Aan gevolgen corona wordt drie miljoen euro uitgegeven’

Online verkopen

“Voor mkb-bedrijven hebben wij digitaliseringsvouchers met een waarde van € 2500,00 beschikbaar“, vertelt wethouder Belinda Elfrink. “Inmiddels hebben al twaalf mkb-bedrijven interesse getoond. Wel dient een webbouwer uit de regio ingeschakeld te worden. De actie is toekomstgericht. Wij verwachten namelijk dat de onlineverkopen na corona zullen blijven. Dus een eigen website is écht noodzakelijk! Natuurlijk blijft de klant ook naar de winkel in de stad komen voor een shopbeleving!”

Compensatie

Er is ook een compensatieregeling voor iedereen die door de coronacisis minder inkomsten hebben ontvangen. Het gaat om Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Inwoners of ondernemers kunnen € 200,00 of € 400,00 per maand financiële ondersteuning ontvangen. Men moet wel 25 procent inkomstendaling hebben en een echtpaar mag niet meer dan € 62.000,00 eigen vermogen hebben. De compensatie kan tot en met juni aangevraagd worden en geldt alleen indien de woonlasten huur en hypotheek niet meer betaald kunnen worden.

Vrijetijdseconomie

De vrijetijdseconomie en het toerisme hebben ook zware klappen gehad. “We gaan wandel-, fietsknooppuntenroutes uitzetten en oplaadstations voor fietsen plaatsen waarbij de horeca profijt zal hebben. De horecaondernemers hebben wij de precariobelasting op de terrassen kwijtgescholden.” De gemeenteraad wil dat de bestaande (culturele) organisaties binnen onze gemeente, zoals Kunstwerk!, overeind gehouden worden. “Het theater heeft al meer dan een jaar geen voorstellingen kunnen geven. Kunstwerk! en de aangesloten culturele organisaties verwachten circa € 200.000,00 verlies te zullen lijden. De gemeente heeft hen hierin voor ruim € 175.000,00 gecompenseerd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden