<p>Britte (vlnr) en Boaz van Die en wethouder Carla Koers zaaien met ferme slagen gifvrij bloemenmengsel&nbsp; in het Panovenpark (foto: Ab Hendriks).</p>

Britte (vlnr) en Boaz van Die en wethouder Carla Koers zaaien met ferme slagen gifvrij bloemenmengsel  in het Panovenpark (foto: Ab Hendriks).

‘De natuur is goed voor mens en dier’

  Nieuwsflits

ZEVENAAR - In juni zal een gedeelte van het Breuly-Panovenpark er bijzonder kleurrijk uitzien. Daartoe heeft de gemeente ruim vijf stroken gefreesd. Op de nationale zaaidag, tevens Earth Day, waarop de hele wereld even stilstond bij de waarde van de aarde en de schoonheid van de natuur, werden de stroken ingezaaid met 4.500 gram een- en meerjarig gifvrij bloemenmengsel speciaal voor insecten

door Ab Hendrik

De zaden zijn gesponsord door Vereniging Streekbeheer Rijnstromen waarin agrariërs uit de gemeente zijn aangesloten. Op de nationale zaaidag, mocht wethouder Carla Koers een deel van het bloemenzaad in ontvangst nemen van Jongeren in Beweging (JIB). “Hiermee kunnen wij de biodiversiteit in onze gemeente bevorderen,” liet Koers weten. “De biodiversiteit is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van het groenbeleid in onze gemeente. De natuur is niet alleen prachtig om te beleven, maar is ook goed voor de mens, dier en onze planeet.”

Mensen verbinden

Direct daarna ging zij samen met Britte en Boaz van Die (van JIB) met ferme slagen het bloemenzaad over de gefreesde stroken uitzaaien. “Zaaien is niet moeilijk, het is dezelfde beweging als die van het slaan met de zeis”, zegt Britte met een lach. Zij is samen met haar zus Feline en broer Boaz de mede-initiatiefnemers van Jongeren in Beweging. Dit is een beweging die in de Liemers op meerdere vlakken initiatieven neemt. “Wij willen mensen verbinden, hierdoor ontstaan ook goede vriendschappen. JIB is laagdrempelig, iedereen is welkom! Wij volgen de politiek op afstand. JIB is toekomstgericht. Wij maken ons zorgen over de huisvesting voor jongeren, maar ook houden we ons bezig met styling en mode. En natuurlijk met biodiversiteit, want 70 procent van het voedsel dat dagelijks op ons bord ligt heeft bestuiving nodig door insecten.”

‘Een bijenstal in het Panovenpark past goed in ons groenbeleid’

Juni en juli

Ook leden van Oké, Werkgroep Leefklimaat en de Vrienden van de Breuly verspreidden het zaad over de bloembedden uit. “Deze zomer gaan we kijken wat het zaad aan bloemen en insecten heeft opgeleverd. Wij verwachten dat in juni en juli alles bloeit”, verwacht Roel Brocx van Leefklimaat.

Bijenkast

“In de nazomer komt op deze plek ook een bijenstal. Een ontzettend mooi initiatief van imkervereniging de Liemers, weet de wethouder. “Een bijenkast past heel goed in ons groenbeleid. In projecten waarin de openbare ruimte wordt opgeknapt, worden borders met vaste planten gerealiseerd, bijvoorbeeld in Zonnemaat, Giesbeek en straks in Angerlo. De gemeente is ook bezig met een meerjarenplan voor het onderhoud.”

 Bloemrijke plantenborders

Lokaal Belang diende onlangs een motie in, ondersteund door de gemeenteraad, om hiermee het college de opdracht te geven om ook de rest- en groenstroken in de gemeente om te vormen tot bloemrijke plantenborders. En om de biodiversiteit op te nemen in het integraal beheer van openbare ruimte.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden