(foto: Danny van der Kracht)
Column Danny van der Kracht

Piepen en kraken

  Nieuwsflits

Ondanks corona vliegt de tijd nog steeds bij mij. Het is alweer april en dat betekent dat ik op de laatste dag van deze maand mijn verjaardag weer vier. Nou ja, vieren is een groot woord. Vorig jaar zaten we op 30 april ook in een lockdown en is er geen visite langs geweest. Dat gaat dit jaar vast niet anders worden. Het enige verschil tussen mijn verjaardagen gaat waarschijnlijk de leeftijd zijn. Vorig jaar 47 en dit jaar dus 48 jaar.

Nu ik die leeftijd zo opschrijf is het wel even slikken. 48 jaar alweer. In mijn hoofd voel ik me nog steeds achttien jaar, maar mijn lijf voelt zich al jaren niet meer zo jong. Toen ik tot voor kort uit bed stapte liep ik de eerste minuten zo krom als een hoepel en steunde en kreunde ik van de pijn in de spieren en botten. Naar de dokter gaan deed ik niet. Henk Wijngaard heeft ooit het liedje Zolang de motor draait gemaakt en dat was al jaren mijn lijflied. Henk zingt in dit lied: ”Zolang de motor draait, is er niets aan de hand. En het eind halen we allemaal. Waarom je zorgen maken, laat het piepen en kraken. Zolang de motor nog maar draait.”

‘Ga naar de dokter of fysio! Wie weet kom je na jarenlange pijn ook van je klachten af?’

De moraal van het lied van Henk: al doet je lijf pijn of kraakt het, als je hart blijft kloppen is er niet zoveel aan de hand. Mijn lijf piepte en kraakte de afgelopen maanden steeds meer en ik zat na te denken om toch maar eens een bezoek aan de huisarts te brengen. Er was nog wel wat twijfel. Huisartsen hebben het ongetwijfeld drukker dan ooit door corona, dus ze zitten vast niet te wachten op mijn pijnlijke spieren en botten waar ik al veel eerder mee naar de dokter had kunnen gaan. Lang verhaal kort: ik ben toch naar de huisarts gegaan en die constateerde dat ik behoorlijk vast zat qua spieren. Ik had fysiotherapie nodig. Ik moest een afspraak maken bij een fysiotherapeut en dat heb ik na het doktersbezoek gedaan. Al vrij snel kon ik terecht, maar toen ik de afspraakbevestiging via de mail kreeg was ik toch wat huiverig. Ik moest namelijk een grote handdoek meenemen. Waarom zou dat zijn? Moest ik helemaal uit de kleren en was de handdoek ervoor om edele delen te bedekken? Moest ik flink gaan sporten en was de handdoek nodig om af te drogen na een douche?

Ik heb inmiddels meerdere behandelingen gehad en ik weet nu dat de handdoek op de behandelbank gelegd wordt, zodat de fysiotherapeut minder hoeft te wassen. Ik weet inmiddels ook dat fysiotherapie, waar ik best sceptisch over was, wel degelijk kan helpen. Ik dacht dat fysiotherapie een soort massage was, maar dat was in mijn geval niet zo. Ik maakte kennis met bijzondere handelingen om mijn rug en nek weer los te krijgen. Ik voelde én hoorde letterlijk de gewrichten kraken toen ze weer los kwamen. De behandeling van mijn al tien jaar brandende rechterbeen was nog heftiger. Dat was best pijnlijk en ik kreeg zowat ademnood. Het was het echter meer dan waard, want dat been is sinds die tijd pijnvrij. De andere klachten zijn na enkele behandelingen ook al bijna verdwenen! Moraal van dit verhaal: je kunt wel gaan piepen als je lichaam gaat kraken, maar ga naar de dokter of fysio! Wie weet kom je na jarenlange pijn ook van je klachten af?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden