<p>Afbeelding ter illustratie.&nbsp;</p>

Afbeelding ter illustratie. 

(foto: Pixabay)

Proef met bodycams voor Zevenaarse boa’s

  Nieuwsflits

ZEVENAAR - De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) hebben te maken met agressie op straat. Dat is ongewenst en onacceptabel, want ook de boa’s moeten veilig hun werk kunnen doen. Om hen te beschermen en hun veiligheidsgevoel te vergroten, start de gemeente Zevenaar met een proef met bodycams.

van de redactie

De bodycam is een draagbare camera die is bevestigd op de jas van de boa, ter hoogte van zijn/haar borstkas. De proef is gestart op 1 april en duurt zes maanden. Na deze periode volgt een evaluatie en wordt besloten of de boa’s de bodycams blijven gebruiken tijdens hun werk.

‘We verwachten dat het dragen en gebruiken van een bodycam leidt tot minder agressie tegen de boa’s’

Positieve ervaring in andere steden

De gemeente Zevenaar laat weten: “We verwachten dat het dragen en gebruiken van een bodycam leidt tot minder agressie tegen de boa’s. Uit onderzoek in andere gemeenten blijkt dat het dragen van bodycams een de-escalerend effect heeft in conflictsituaties en het preventief werkt op het gedrag van een (potentiële) overlastgever. De meeste mensen die weten dat zij worden gefilmd, passen hun gedrag aan. Ook voelden boa’s zich veiliger. Met deze proef onderzoeken we of het dragen van bodycams hetzelfde effect heeft in de gemeente Zevenaar. 

Privacy en bewaartermijn beelden

De gemeente gaat zorgvuldig met het gefilmde materiaal om. “De beelden worden met encryptie versleuteld opgeslagen. Hierdoor zijn de bestanden onleesbaar vooronbevoegden. Een beperkt aantal geautoriseerde personen mag de beelden bekijken. De opgenomen beelden worden na 28 dagen automatisch verwijderd. Alleen in specifieke gevallen kunnen de opnames langer worden bewaard en gebruikt, namelijk: voor een aangifte bij de politie, een vordering door het Openbaar Ministerie in verband met een strafrechtelijk onderzoek, een inzageverzoek van de boa ter evaluatie van zijn/haar handelen en een verzoek van een persoon die is gefilmd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden