<p>Drie jaar geleden wist Emiel Stam wat hem te doen stond. Samen met zijn vrouw zuivel maken.</p>

Drie jaar geleden wist Emiel Stam wat hem te doen stond. Samen met zijn vrouw zuivel maken.

(foto: Bas Bakema)
Ondernemer van de Week

Bloemenzee in plaats van antibiotica

  Nieuwsflits

SPIJK - Er breekt weer een nieuwe lente aan. Dat betekent dat de koeien van Emiel Stam van zuivelboerderij annex streekwinkel Hof zum Walde in Spijk, weer voor het eerst de wei in mogen om zich tegoed te doen aan vers gras vermengd met klaver en kruiden. “Dit draagt bij aan het milieu. Wat de natuur zelf kan, hoeft de mens niet te doen.”

door Nan Hoesté 

Naast tuinieren, muziek luisteren, hardlopen en genieten van goed eten is er de laatste jaren een passie ontstaan, waarover Emiel honderduit kan praten, namelijk ‘natuurlijk boeren’. Een methode die hem zo’n twintig jaar geleden tijdens zijn opleiding aan de HAS hogeschool in Den Bosch nauwelijks werd aangereikt. Vlak na zijn afstuderen trof hem een persoonlijke ramp. 

Traumahelikopter

“In de stal liep een koe een hek omver, wat tegen mijn hoofd terechtkwam. Hierdoor werd ik achterover op de betonnen vloer gesmakt. Er kwam een traumahelikopter aan te pas, werd naar het ziekenhuis gebracht en heb een week in coma gelegen en met de diagnose NAH (niet-aangeboren hersenletsel, red.) tien jaar nodig gehad om, zo goed als het gaat, te herstellen. In die jaren heb ik niet kunnen doen wat ik zou willen.” Wat Emiel in die jaren wel kon is zich verdiepen in een meer natuurlijke manier van boeren en drie jaar geleden, samen met zijn vrouw, te beginnen zelf zuivel te maken.

Automatisch gemolken

“Op dit moment loopt de discussie de veestapel in te krimpen om op die manier de methaanuitstoot zoveel mogelijk te verminderen. Er is echter een meer natuurlijke benadering voor handen. Onze koeien worden automatisch gemolken en mogen straks, als het wat warmer wordt, dag en nacht naar buiten en ben ik me gaan verdiepen in een meer natuurlijke benadering van hetgeen een koe naar binnen krijgt. Bijvoorbeeld door het zaaien van verschillende soorten klaver tussen het gras. Deze halen namelijk stikstof uit de lucht die de bodem vervolgens voeden. Daar doet het gras zijn voordeel mee. Het groeit harder en het herstelt sneller.”

‘Wat de natuur zelf kan, hoeft de mens niet te doen’

Grote bloemenzee

“Bij ons is het soms één grote bloemenzee, omdat we ook nog eens vijftien verschillende kruidsoorten hebben gezaaid. Hierdoor hoef je de koeien minder antibiotica te geven. Het kruid esparcette bijvoorbeeld remt de methaanproductie in de pens. Dit alles komt de koe, maar ook het milieu en de biodiversiteit ten goede. We zijn hier één van de koplopers mee. Wist je trouwens dat het gebruik van antibiotica bij ons zelfs onder de norm zit van de biologische veeteelt?” Dit vertaalt zich in de kwaliteit van de zuivelproducten uit Spijk. Tijdens de vorig jaar uitgereikte Cum Laude Award scoorde Emiel brons met zijn kwark en hangop en goud met zijn karnemelk. “Er zitten gezondere vetzuren in en dat proef je.”

zuivelboerderijhofzumwalde.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden