<p>Frank wijst de bomen aan waaruit de nesten van de roeken zijn weggehaald. Inmiddels zijn de vogels weer aan het nestelen. (foto: Ab Hendriks)</p>

Frank wijst de bomen aan waaruit de nesten van de roeken zijn weggehaald. Inmiddels zijn de vogels weer aan het nestelen. (foto: Ab Hendriks)

24 roekennesten verwijderd in het Rosorumpark

  Nieuwsflits

ZEVENAAR - Natuurliefhebber en vogelspotter Frank Maurits liep onlangs in het Rosorumpark onder een roekenkolonie door, hoog in de bomen. “Tot mijn verbazing zag ik twee nesten en meerdere kapot gevallen eieren op de grond liggen. Hier schrok ik erg van, het broedseizoen is namelijk volop aan de gang. Bovendien is de roek een officieel beschermde vogel.”

door Ab Hendriks 

“Ik sprak met de werknemers van het bedrijf dat de nesten via een hoogwerker in opdracht van de gemeente weghaalde. Ik kreeg als antwoord dat het om verlaten nesten zou gaan. Dat is niet waar, ik kom hier regelmatig langs en zie dat de nesten niet verlaten zijn. Het is bovendien duidelijk dat de vogels aan het broeden zijn. Dat zie je ook aan de roeken die zich onrustig gedragen.”

‘Het is duidelijk dat de roeken aan het broeden zijn’

Hele kolonie verdwenen

Frank is dagen later weer wezen kijken en zag dat de hele kolonie met 24 nesten verdwenen was. Op meerdere plekken bouwen de vogels nu nieuwe nesten, ook aan de overkant van het water. “Ik heb de Provincie Gelderland op de hoogte gebracht van het weghalen van de nesten. Ze stellen een onderzoek in.” De gemeente liet weten, dat in de bebouwde kom twee roekenkolonies ongestoord kunnen nestelen. Er is een kolonie aan de Slenterweg en een kolonie in een bosje aan de Roodwilligenweg. “Op ander plekken in Zevenaar waar de vogels binnen de bebouwde kom een kolonie starten en overlast veroorzaken, worden de vogels weggejaagd door de lege nesten (nestbeginsels) te verwijderen of indien nodig met geluidsapparatuur de vogels af te schrikken. Daarnaast doen we jaarlijks ook tellingen naar het aantal nesten om ervoor te zorgen dat de populatie niet achteruit gaat.”

Evaluatie

“Nu blijkt dat afgelopen week de nesten in Rosorum niet verwijderd hadden mogen worden, omdat dit achteraf bezien wellicht geen beginnende roekenkolonie betrof en eieren in de nesten werden aangetroffen.” Zowel de ingehuurde specialist als de gemeente hadden deze roekenlocatie niet eerder in beeld. Het beleid is dat bij het aantreffen van ook maar één ei in een willekeurig nest het verwijderen van de nesten onmiddellijk wordt gestopt. Dit beleid wordt ook nageleefd door de ingehuurde specialist. De gemeente treedt in overleg met provincie om de huidige werkwijze te evalueren.

Spektakel

Nog voordat de nesten werden weggehaald trokken de roeken volop de aandacht van de wandelaars in het park Rosorum. De roekenkolonie was goed zichtbaar omdat het blad nog niet aan de bomen zit. Menige vogelliefhebber kwam een kijkje nemen. “Het is een spektakel! De vogels laten zich niet afschrikken door de nabijheid van mensen”, vertelt een van de wandelaars die met verbazing naar boven kijkt om de roeken te volgen. “Soms vliegen ze laag over en af en toe zitten ze op het gras of op de paden om te foerageren. Het zijn imponerende vogels, vooral nu, de vogels zitten in het broedseizoen. Ik weet dat roeken erg trouw zijn aan hun broedplaats, dat betekent ook dat het aantal toeneemt.”

‘Het is duidelijk dat de roeken aan het broeden zijn’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden