<p>Luuk Schafraad (rechts) nodigde korfbalinternational Gertjan Meerkerk uit om bij De Zwaluwen een clinic te verzorgen.</p>

Luuk Schafraad (rechts) nodigde korfbalinternational Gertjan Meerkerk uit om bij De Zwaluwen een clinic te verzorgen.

(foto: PR)

Korfbal-international op bezoek bij De Zwaluwen

  Nieuwsflits

ZEVENAAR - Een korfbalinternational op bezoek, dat overkomt zeker niet elke korfbalvereniging anno 2021. Bij De Zwaluwen uit Zevenaar werd afgelopen week international Gertjan Meerkerk verwelkomd, nadat hij via Instagram uitgenodigd was door Zevenaarder Luuk Schafraad. Die is trainer van de B1 van de Zevenaarse korfbalclub en kon terugkijken op een gedenkwaardige trainingsavond.

door Remko Alberink

Korfballer Gertjan Meerkerk (27) van DVO geeft niet heel vaak een clinic. “Nee, soms namens het Nederlands korfbalteam en soms ook vanuit mijn vereniging DVO uit Bennekom”, legt de in Hardinxveld-Giessendam geboren korfballer uit. “Dat is niet heel vaak, ik geef ook geen training, maar het was nu heel erg leuk om te doen.”

Geen interlands

De international heeft niet veel interlands achter zijn naam staan. “Eigenlijk nog geen”, is het verrassende antwoord. “Ik zit dit jaar voor het eerst bij de selectie maar dit is door corona een raar jaar, waarin ik geen interland heb gespeeld. Of het er van komt is nog de vraag, er wordt elk jaar een nieuwe selectie samengesteld, dus dat is even afwachten.” Zijn komst naar De Zwaluwen was een geslaagd initiatief van Luuk Schafraad, trainer bij de club. Meerkerk: “Ik kende hem niet, maar hij stuurde mij een berichtje via Instagram. Zodoende is deze clinic van de grond gekomen.”

‘Ondanks zijn geringe lengte is Meerkerk een fenomeen in de Korfballeague’

Jeugd

Zijn eigen tijd in de B-jeugd van destijds kan de international zich amper nog herinneren. “Ik weet dat ik altijd vervroegd werd doorgeschoven, dus ik speelde in de jeugd altijd tegen oudere jongens. Ik was spits en scoorde veel, verder kan ik mij er eerlijk gezegd niet veel van herinneren.” In Zevenaar kwam hij vorige week de B1 en B2 van De Zwaluwen tegen. “Dat is breedtesportkorfbal, al liepen er ook wel wat talentjes bij hoor. Wat me het meest is bijgebleven is een paar een-tegen-een-duels. Twee van die jongens waren nogal blij dat ze tegen me scoorden. Echt, het waren twee onmogelijke ballen die er in vielen.” Voor de korfballer zit het zaalseizoen er met DVO uit Bennekom reeds op. In de eerste fase van de play-offs moest de ploeg passen, waarna ze zich nu op het restant van het veldseizoen richten.

De Zwaluwen

Vanuit De Zwaluwen keek Schafraad terug op een zeer geslaagde clinic. “Ik ben al tijden fan van Gertjan en zo heb ik hem een paar keer een berichtje gestuurd. berichtjes van ‘goed gespeeld’ en het ‘succes”, stelt Schafraad. “Zo kwamen we ook over verdedigen te spreken, en stelde ik dat het leuk zou zijn om een clinic te geven. Ik nodigde hem uit ons bij De Zwaluwen daar maar eens over bij te praten.” Schafraad is trainer van de B1 van de Zevenaarse club. “Maar voor deze clinic deed ook de B2 een halve training mee, dat waren samen zo’n twintig korfballers. Ze vonden het allemaal geweldig.” De Zwaluwen-trainer vond het een leerzaam bezoek. “Hij leerde ons waar je moest starten in het veld bij een aanval en ook hoe je als aanvaller op de benen van een verdediger moest letten en daarmee je voordeel kon doen.”

Fenomeen

Ondanks zijn geringe lengte is Meerkerk een fenomeen in de Korfballeague. Schafraad: “Hij is beste een-tegen-een-speler van Nederland en vorig seizoen was hij ook de topscorer van de league. Door zijn lengte werd hij lange tijd niet voor het Nederlands Team opgeroepen, maar op een gegeven moment konden ze niet meer om hem heen.” Ook Schafraad had de wonderschone treffer van een zijn pupillen gezien. “Thomas van de B1 schoot mis, ging achter de bal aan en gooide hem vervolgens achterwaarts met een hand in een pirouette raak. Als hij dat nog duizend keer doet, zal het hem nooit meer zo lukken”, sprak de trainer van de Zevenaarse korfbalvereniging. Met de droom om Meerkerk naar Zevenaar te halen, zijn nog niet alle dromen van de Zevenaarse korfbaltrainer Schafraad vervuld. “Nee hoor, zo is Olaf van Wijngaarden is bijvoorbeeld de beste Nederlandse speler. Of dat ooit gaat lukken weet ik echt niet, maar bij Gertjan Meerkerk is het toch ook gelukt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden