<p>Veertig jaar geleden werd het Zevenaarse Polderhuis gekraakt.&nbsp;</p>

Veertig jaar geleden werd het Zevenaarse Polderhuis gekraakt. 

(Foto: Saskia Verwiel )

Polderhuis vandaag veertig jaar geleden gekraakt

  Nieuwsflits

ZEVENAAR - Het pand aan de Markt 25 in Zevenaar, ook bekend als het Polderhuis, is inmiddels meer dan vijf jaar in gebruik door Eet-Lokaal | Café, Restaurant & Zalen. Het pand was echter vanaf 5 maart 1981 ruim dertig jaar gekraakt.

van de redactie

In de nacht van 3 maart 1981 verschaften vijf krakers met enkele sympathisanten zich via de achterzijde van het pand toegang tot het Polderhuis. De krakers sleepten matrassen, een tafel en wat stoelen naar het verlaten pand. Ze zetten een bloemetje neer. Na een tijdsbestek van minimaal 36 uur maakten zij op vrijdag 5 maart in de ochtend hun actie wereldkundig met een getypte kraakverklaring: “Vanaf woensdag is het pand Markt 25 door een aantal mensen gekraakt. In een stad met ruim twaalfhonderd woningzoekenden beschouwen zij het als een misdaad om een monumentaal pand jarenlang leeg te laten staan tot het uiteindelijk onbewoonbaar is geworden.”

‘Kraken was een manier om de woningnood aan de kaak te stellen’

Lange kraakactie

De kraakactie in Zevenaar was destijds de tweede in de regio: in Aerdt had een groep mensen eerder een boerderij bezet. De woningnood was hoog; betaalbare huizen voor jongeren waren er amper. “Kraken was een manier om dat aan de kaak te stellen”, vertelt Bas Elfrink. Hij was achttien jaar in 1981. De bezetting van het Zevenaarse Polderhuis zou een van de langste kraakacties in Nederland worden. Jarenlang werd de aanwezigheid van de kraker min of meer gedoogd door de eigenaar van het pand jonkheer Van Nispen van Sevenaer. 

Bemiddelaar 

Gas, water en licht waren er niet. Muren waren aan het afbrokkelen., maar als je aannemelijk kon maken dat je ergens 36 uur woonde, werd kraken gedoogd. In café De Moker, tegenover het gekraakte pand, konden de krakers in de beginperiode naar de wc. Al snel begonnen de krakers het pand van binnen meer bewoonbaar te maken. Kamer voor kamer werd zo gekraakt. Bas Elfrink werd in 2006 wethouder in Duiven. Dertig jaar nadat hij als kraker zijn intrek nam in het Polderhuis, bemiddelde hij tussen gemeente, de jonkheer, nieuwe gebruikers en krakers. De krakers moesten het pand verlaten, op grond van de leegstandswet. In het Polderhuis is na de renovatie van het pand sindsdien Eet-Lokaal | Café, Restaurant & Zalen gevestigd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden