Nieuwe roeden voor molen De Hoop


<p>Vorige week donderdag werden de nieuwe roeden bevestigd aan de molen.</p>

Vorige week donderdag werden de nieuwe roeden bevestigd aan de molen.

(Foto: PR)

Nieuwe roeden voor molen De Hoop

  Nieuwsflits

GIESBEEK - Molen De Hoop uit 1888 in het hartje van Giesbeek kreeg vorige week geen nieuwe wieken, maar nieuwe roeden. Ze heeft geen vier, maar twee roeden. Dat vertelt molenaar Koos van Hal. “Als je een roede bekijkt dan zie je van links naar rechts het een lang stuk metaal en dat geldt natuurlijk voor de verticale roede. Ze zitten vast aan de gietijzeren askop. 

door Ab Hendriks 

Molenaar Koos van Hal vertelt graag over zijn molen. “In 1969 was de molen een beltmolen. De belt is afgegraven en daar kwam grootgrutter Spar aan de zuidzijde voor in de plaats. De montage van de roeden werd verzorgd door molenbouwer Vaags uit Aalten. De roeden van onze molen dragen de nummers 475 en 476. Zoveel hebben werknemers in een reeks van decennia totaal aan molens aangebracht.” Sinds 1904 onderhouden deze ambachtslieden allerlei wind- en watermolens. In 1977 werd molen De Hoop aangekocht door de toenmalige gemeente Angerlo. 

‘In 1980/1981 was de laatste grote restauratie’

“In 1980/1981 was de laatste grote restauratie. Na al die jaren zijn de veiligheidsnormen vergroot waaraan wij moeten voldoen. Ik begrijp dat wel, want hier in het centrum komen mensen bij elkaar en gaan winkelen bij de grootgrutter. Men moet zich veilig voelen!”

Bekend figuur

Molenaar Koos van Hal is een bekend figuur in Giesbeek. Menigeen roept: “Zitten de wieken er al aan?” (Het zijn roeden!) De voorbijgangers zijn geïnteresseerd. Het is hun molen daar zijn ze in Giesbeek trots op. Vooral als het jaarlijkse feest bij de molen wordt gevierd. Dan komen veel inwoners bij elkaar. “Maar ja, in het voorjaar zal het wel niets worden, dan gaan we het feest regelen voor 2022. We zullen elkaar weer ontmoeten!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Meest gelezen