<p>Het kunstwerk van Coen Kaayk, kort na installatie in de Marktstraat in Zevenaar in 1980. (toto: Turmac)&nbsp;</p>

Het kunstwerk van Coen Kaayk, kort na installatie in de Marktstraat in Zevenaar in 1980. (toto: Turmac) 

Gemeentelijk kunstwerk van Coen Kaayk is zoek

  Nieuwsflits

van de redactie

Het kubusvormige beeld van de kunstenaar Coen Kaayk, geschonken door sigarettenfabriek Turmac aan de gemeente Zevenaar bij gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de onderneming, is zoek. De stichting Vrienden van Coen Kaayk is een zoektocht begonnen om het beeld terug te vinden.

ZEVENAAR - In 1980 heeft het kort in de Marktstraat gestaan. Vanwege de kwetsbaarheid is het beeld daarna verhuisd naar de burgerstraat in het oude gemeentehuis aan het Raadhuisplein. De sokkel waarop het kunstwerk stond vond een plek in de buurt van het huidige Masiusplein maar is daar niet meer. Het gemeentehuis is inmiddels afgebroken en het kunstwerk is sindsdien niet meer gezien. Naspeuringen om de verblijfplaats te vinden hebben tot op heden niets opgeleverd.

Nalatenschap

De Stichting Vrienden van Coen Kaayk betreurt dat. De stichting bekommert zich om het kunstzinnige nalatenschap van de kunstenaar die in 2014 overleed. Guusje Kaayk, voorzitter van de stichting, daarover: “Wij zien het als onze opdracht om het werk van Coen zoveel mogelijk in stand te houden en onder de aandacht te brengen. Het beeld dat Coen voor de publieke ruimte in Zevenaar heeft gemaakt neemt een bijzondere plaats in in zijn oeuvre. Daarom willen we ook graag weten waar het gebleven is.”

Veranderende wereld

Het kunstwerk is gemaakt van de transparante kunststoffen plexiglas en polyesterhars en de sokkel van natuursteen. Rob de Leeuw, oud-directeur van Turmac/BAT, was betrokken bij de opdracht aan de kunstenaar. “Wij wilden de inwoners van de gemeente Zevenaar een kunstwerk aanbieden dat de steeds veranderende wereld zou weerspiegelen en het licht veelkleurig zou weergeven. Onze keuze is toen op een beeld van Coen Kaayk gevallen vanwege het gebruik van moderne materialen, het eigenzinnige ontwerp en de kwaliteit van zijn kunstenaarschap.”

Meer informatie?

Mocht je over informatie beschikken over wat er met het kunstwerk is gebeurd, dan kun je een mailtje sturen naar info@stichtingvriendenvancoenkaayk.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden