<p>Chayenne en Kenny IJsveld uit Lobith startten allebei hun toneelcarri&egrave;re op twaalfjarige leeftijd bij jeugdtheatergroep UIT! (foto: Bas Bakema)</p>

Chayenne en Kenny IJsveld uit Lobith startten allebei hun toneelcarrière op twaalfjarige leeftijd bij jeugdtheatergroep UIT! (foto: Bas Bakema)

Zo de ouden zongen, piepen de jongen

  Nieuwsflits

Zoals de ouden zongen piepen de jongen. Dit gezegde is zeker van toepassing op Kenny IJsveld (34) uit Lobith en zijn dochter Chayenne (12). Allebei zijn ze op twaalfjarige leeftijd begonnen bij jeugdtheatergroep UIT! in Zevenaar. Ze startten allebei het begin van hun ‘toneelcarrière’ met repetities voor hetzelfde stuk, namelijk Pudding Tarzan.

door Nan Hoesté 

ZEVENAAR - “Eigenlijk speelde ik een rol in bovengenoemde voorstelling tijdens een eindmusical op de voormalige Hamelandschool in Zevenaar, maar het was wel de aanleiding dat ik op twaalfjarige leeftijd bij de theatergroep belandde. Mijn toenmalige dramaleraar Wijnand Oosterhof (oprichter van de jeugdafdeling bij UIT!, red.) zag hoeveel plezier ik beleefde aan de dramalessen en wist me enthousiast te maken om door te gaan”, herinnert Kenny zich. “Mijn eerste rol was in de voorstelling Spijt!, naar een boek van Carrie Slee. Een voorstelling, waar veel mensen op af kwamen. De première in Het Musiater was totaal uitverkocht. Voor circa driehonderd mensen optreden. Ga er maar aan staan! Die periode heeft een grote bijdrage geleverd aan mijn ontwikkeling. Momenteel sta ik als toneelmeester bij de pronkzittingen van onze carnavalsvereniging in Lobith. Niet op, maar achter het podium. Mijn dochter daarentegen heeft geen podiumvrees, want zij is gewend om voor publiek te dansen. Voor haar is het gesneden koek.” Inmiddels is dochter Chayenne klaar met de repetities en is het tijd om naar huis te gaan. Ze wil echter nog wel even iets toevoegen aan het verhaal van haar vader. “Ik ben inderdaad niet bang om op te treden. Waar ik wel een beetje zenuwachtig van kan worden is de gedachte mijn tekst te vergeten.”

Regisseur Joeri Mast is sinds 2016 actief bij de theatergroep, waar hij twee groepen (8/12 jaar en 13/14 jaar) onder zijn hoede heeft. Hij merkt in de loop der jaren ook dat spel- en toneellessen een bijdrage leveren aan de individuele ontwikkeling. “Ik sta altijd weer versteld welke groeiprocessen de kinderen doormaken. Het loslaten van gêne, het improviseren, acteren, articuleren en zelfs zingen gaat ze steeds beter af en geeft ze een duwtje tot meer zelfvertrouwen. Mijn motivatie om met kinderen te werken is dan ook hen te stimuleren te zijn wie ze zijn. In het begin zijn ze wat terughoudend en durven ze niet te starten, maar door spelplezier en lol in de dingen die je doet probeer ik ze uit hun schulp te halen. Met goed resultaat, want de meesten gaan door naar de oudere groepen.”

Op dit moment staan de twee groepen aan de vooravond van hun voorstellingen, te weten Pudding Tarzan en Buitenbeentjes. Deze voorstellingen zijn te zien op zaterdagavond 10 oktober om 19.00 uur en zondagmiddag 11 oktober om 14.00 uur in het Liemers College, locatie Zonegge.

theatergroepuit.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden