<p>Stationsplein 13 is een bouwval, ook aan de achterzijde. Omwonenden willen alleen nieuwbouw die past in de omgeving.(foto: Ab Hendriks)</p>

Stationsplein 13 is een bouwval, ook aan de achterzijde. Omwonenden willen alleen nieuwbouw die past in de omgeving.(foto: Ab Hendriks)

'Wij zijn zeker niet tegen nieuwbouw'

  Nieuwsflits

De bouwval aan Stationsplein 13 ontsiert nog steeds de directe omgeving. Daar komt vooralsnog geen verandering in. De voorzieningenrechter heeft de plannen voor een flatgebouw met horecavoorziening op deze plek naar de prullenbak verwezen. Aanleiding daartoe waren volgens de omwonenden fouten in de procedure en in de vergunning. Er ontbrak ook een belangenafweging. Niet alle documenten zijn ter inzage gelegd. Omwonenden zeggen daarom niet te beschikken over alle noodzakelijke informatie.

door Ab Hendriks

ZEVENAAR - De rechter heeft de bouw voorlopig geschorst. Nu volgt de bodemprocedure of de gemeente moet de bouwvergunning intrekken. De teloorgang van het pand begint in 2008. Op het moment dat een ondernemer een sportschool in de voormalige fietsenstalling en horecagelegenheid wil beginnen, vloog de ruimte achter het pand in brand. Nadien werd de resterende opstal ongemoeid gelaten. “Iedere gemeente heeft instrumenten om leegstand en verpaupering aan te pakken”, vertelt buurtbewoner Jeroen Dercksen. “Zevenaar had de eigenaar moeten dwingen om het pand op zijn minst veilig en toonbaar te houden. Zeker na de brand. De gemeente had het pand kunnen aankopen om de vervolgens de restanten te kunnen slopen.

Horecavoorziening

In 2015 komt de koper van de bouwval in beeld. Hij wil zes en later zeven appartementen met beneden een horecavoorziening realiseren en een groot terras en parkeerterrein laten aanleggen. Dit alles op een oppervlakte van 25 bij veertig meter. Het volume wordt vijfhonderd procent meer dan het huidige pand. Een dergelijke bouwmassa past volgens de veertien omwonenden niet op deze plek. “Het stoort ons dat vanaf 2015 alleen gesprekken zijn gevoerd tussen de initiatiefnemer van het appartementencomplex en de gemeente. Wij zijn als buurtbewoners niet bij die gesprekken betrokken. Wij vinden dat de eigenaar de opstal jarenlang heeft laten verloederen om zijn plannen door te drukken.”

Schuine kap

Alle bezwaarmakers hebben, ieder voor zich, een zienswijze bij de gemeente ingediend. Deze zijn volgens de omwonenden bijna allemaal opzij geschoven. “Wij hebben geen bezwaar tegen nieuwbouw, maar niet meer dan met één verdieping en met bijvoorbeeld een schuine kap. Absoluut geen horeca met terras, dat past niet bij het Stationsplein dat een parkachtige omgeving heeft gekregen waarmee de oorspronkelijke waarden van het plein uiteindelijk zijn behouden.” De omwonenden willen onder meer dat de grote balkons aan de noordzijde worden vervangen door een Frans balkonhek. De privacy in de tuinen van bestaande woningen wordt anders geschonden. De omwonenden waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemer en de gemeente voor een alternatief plan. “De gemeente Zevenaar en initiatiefnemer bleken steeds onbereikbaar voor ieder inhoudelijk gesprek”, aldus Dercksen.

Lees het complete artikel in Zevenaar Post  van woensdag 23 september 2020

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden