<p>Burgemeester Lucien van Riswijk toont de nieuwe ambtsketen. Links staat edelsmid Colin van Elderen uit Herwen. (foto Ab Hendriks)&nbsp;</p>

Burgemeester Lucien van Riswijk toont de nieuwe ambtsketen. Links staat edelsmid Colin van Elderen uit Herwen. (foto Ab Hendriks) 

'Overtreffende trap van een fraai meesterwerk'

  Nieuwsflits

Burgemeester Lucien van Riswijk showde tijdens de raadsvergadering de nieuwe ambtsketen voor de gemeente Zevenaar. De oude is vervallen in verband met de fusie tussen Zevenaar en Rijnwaarden per 1 januari 2018.

door Ab Hendriks 

ZEVENAAR/HERWEN - De gloednieuwe ambtsketen voor de burgemeester van Zevenaar weegt vijfhonderd gram en is geheel vervaardigd van zilver. Aan de ketting hangen twaalf schakels. Het aantal staat gelijk aan de twaalf kernen binnen de gemeente. Onderaan hangt de penning met daarop het nieuwe gemeentewapen van Zevenaar. “Op de achterzijde van de penning bevindt zich het Rijkswapen”, vertelt Van Rijswijk. “Een burgemeester wordt geacht dat hij bij het uitreiken van een koninklijke onderscheiding het Rijkswapen draagt.”

Edelsmid Colin van Elderen en Lucien van Riswijk hebben samen de ambtsketen ontworpen. “Ik had eerder besloten dat het geen bombastische ambtsketting moest worden en zeker niet met allerlei afbeeldingen van gebouwen in onze gemeente. Het gaat om mensen die onze gemeente zo levendig maken. In de schakels zijn daarom symbolen gegraveerd die voor iedereen herkenbaar zijn, onder meer de zorg, maakindustrie, schepen, cultuur, sport, onderwijs, carnaval, enzovoort. Colin heeft de overtreffende trap van een fraai meesterwerk geleverd. Hij heeft alle technieken die een edelsmid ten diensten staan gebruikt. Het is een combinatie van ambachtelijke en moderne technieken. Van een figuurzaag tot een moderne High-Tech Laser.”

Colin: “Voor de scharnieren heb ik stalen pennen van een millimeter dik mét een schroefdraad gemaakt zodat de keten gedemonteerd kan worden. Het pasmodel heb ik van karton gemaakt. “Het is een enorme eer dat ik de ambtsketen heb mogen maken. In september 2019 ben ik aan het werk gegaan. Het was een groot avontuur waarvan ik heb genoten. Ik ben trots op het resultaat!” Het maakproces staat op Facebook: Edelsmid Colin van Elderen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden