<p>Sandra Koen van de NME raapt een stukje plastic op. Met de lapp kan de bron van dit stukje worden achterhaald. (foto: Bas Bakema)</p>

Sandra Koen van de NME raapt een stukje plastic op. Met de lapp kan de bron van dit stukje worden achterhaald. (foto: Bas Bakema)

(


)

App legt de bron van zwerfafval bloot

  Nieuwsflits

door Nan Hoesté

\Niet alleen zwerfafval oprapen, maar tevens, via een app, waardevolle informatie over het gevonden afval genereren dat nodig is voor brononderzoek. Hiertoe heeft Natuur- en Milieu- Educatie de Liemers (NME) in Zevenaar een wedstrijd uitgeschreven. Tijdens de World Cleanup Day op zaterdag 19 september zal de nieuwe kinderburgemeester het startsein geven.

ZEVENAAR - In het kader van de landelijke actie Nederland Schoon, gaan jong en oud elk jaar in de derde week van maart op pad met prikker en vuilniszak om Zevenaar te ontdoen van zwerfvuil. Dit jaar ging deze actie, zoals gebruikelijk geïnitieerd door de NME, gemeente en stichting Werkgroep Leefklimaat Zevenaar, niet door. “Het coronavirus gooide roet in het eten”, meldt Sandra Koen, coördinator van de NME. Sandra liet zich echter niet voor één gat vangen en legde haar focus op de World Cleanup Day, een jaarlijks terugkerende, wereldwijde actie die dit jaar is vastgesteld op 19 september. “Hieraan deelnemen was al lang een wens van mij en het vormt een uitgelezen moment om een dag van bewustzijn te creëren, waaraan iedereen kan meedoen.” Het opruimen van zwerfafval voelt misschien aan als symptoombestrijding. Belangrijker is dat iedereen tegenwoordig zijn steentje kan bijdragen door mee te helpen aan het zogenaamde afvalonderzoek, waardoor de bron kan worden aangepakt. “Door middel van een app op je mobiel, te downloaden via de appstore, is het voor ons namelijk mogelijk om gericht brononderzoek te doen naar onder andere informatie over en de herkomst van het zwerfafval. Wat is het voor soort verpakking? Waaruit bestaat het materiaal en waar werd het gevonden? Een onderzoek, dat onmisbaar is bij het vinden van structurele oplossingen. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een betere verpakking of door het invoeren van statiegeld op veel voorkomende afvalproducten.”

Aan deze opruimactie hebben de NME, gemeente en Leefklimaat, aangevuld met Go Clean uit Duiven, een wedstrijd verbonden. “Met deze wedstrijd willen we ons tevens sterk maken nog meer aandacht te genereren voor al die bestaande acties, zoals Schone Rivieren en de zwerfafvalbrigade. De wedstrijd gaat 19 september in en eindigt op de eerstvolgende Schoonmaakdag in maart 2021. Iedereen kan meedoen. Zowel individueel, als school, groep of vereniging. Voor elke categorie is er een (geld)prijs uitgeloofd die besteed mag worden aan een zelfgekozen goed doel of aan je vereniging.”

De wedstrijd wordt op zaterdag 19 september om 10.00 uur gelanceerd door de kinderburgemeester. Locatie NME, Vestersbos 2 in Zevenaar. Dan krijg je ook jouw zwerfafvalsetje mee naar huis. Deze is ook aan te vragen via gemeentezevenaar/nl/aanpakzwerfafval. Wanneer je aanwezig wilt zijn gelieve eerst even te bellen naar: 0316-527743.

nmeliemers.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden