Godfried de Noorman en Lodewijk de 14e bij de rustplaats (midden) voor de Pieterpadlopers in Spijk. (foto: Ab Hendriks)
Godfried de Noorman en Lodewijk de 14e bij de rustplaats (midden) voor de Pieterpadlopers in Spijk. (foto: Ab Hendriks)

Spijk knokt hard voor Dorp met Pit

  Historie

Godfried de Noorman bezocht onlangs het dorp Spijk. Niet de echte natuurlijk, want Godfried werd al in de 9e eeuw met een zwaard vermoord door een graaf bij de Spyker Weg op de grens met Duitsland. Ook de Franse koning Lodewijk de 14e kwam op zijn paard naar Spijk. Hij stak op 12 juni 1672 met zijn Franse legers de Rijn over bij het Tolhuis in Lobith.

SPIJK - Stichting Actief Spijk (SAS) voerde de twee historische figuren op om kracht bij te zetten om de titel Een Dorp met Pit in Gelderland in de wacht te slepen. Guido Ariessen, voorzitter van SAS: "We proberen te scoren met ons project dat het dorp Spijk nog aantrekkelijker maakt voor toeristen en wandelaars over het Pieterpad. Daartoe hebben wij een verwaarloosde hut door zelfwerkzaamheid en sponsors vermaakt tot een prachtige, overdekte rustplaats aan de Spyker Weg, iets buiten ons dorp. De voorheen verwaarloosde hut op een eveneens slecht onderhouden stukje land van 600 vierkante meter, was al jaren een doorn in het oog van veel bewoners van Spijk. De eigenaar van de grond en de opstal heeft fantastisch meegewerkt om ons plan te realiseren. De Stichting Pieterpad heeft inmiddels enthousiast gereageerd en de informatie op hun website gezet!"

Het werk is volgens SAS nog niet klaar. "We gaan er nog een paar bankjes neerzetten en een prieel moet nog afgebouwd worden. Daar overheen komen een blauwe en witte regen, dit zijn snelgroeiende klimplanten. Totaal komen er tien soorten fruitbomen en een notenboom. De grond is afgezet met een natuurlijke omheining met onder meer een beukenhaag en een meidoorn. De looppaden met Ardennner split is klaar."

Revolvers

De vlag van Stichting Actief Spijk wappert inmiddels. Er is niets meer dat herinnert aan de enorm klus om het terrein op orde te brengen. Hoog opgeschoten struiken zijn weggehaald. De grond moest geëgaliseerd worden. "De vrijwilligers haalden ook nog fundamenten weg van een woning die hier ooit gestaan heeft. En wat vonden we nog meer? Ja wel, twee pistolen! We hebben onmiddellijk de politie gebeld! Die geloofden hun eigen ogen niet. Inmiddels is bekend dat de pistolen ooit elders geroofd zijn."

De heren van SAS geven toe, dat de spanningen toenemen door het wel of niet halen van het predicaat Kern met Pit. "Komende zaterdag 19 januari wordt dit in Elst bekend gemaakt. Wij moeten op die dag ons plan verdedigen, waarna een vakkundige jury beslist. Dat doen we met een film over de rustplaats en een live-verbinding met Spijk! Ik hoop dat we het redden, het zou leuk zijn voor de inwoners van ons dorp. We hebben heel veel hulp gehad van hoveniers, stukadoors en Emil Stam en firma Sloot die belangeloos met zware werktuigen het grondwerk verricht hebben en natuurlijk hulp van particulieren, die ons in de afgelopen zomer verrasten met ijsjes én bier."

Meer berichten