Jon van Eerd is binnenkort in Het Musiater te zien als Harrie Vermeulen. Dit keer is Harrie snackbareigenaar en dat zorgt natuurlijk voor een hoop herrie! (foto: Lesley Pols)
Jon van Eerd is binnenkort in Het Musiater te zien als Harrie Vermeulen. Dit keer is Harrie snackbareigenaar en dat zorgt natuurlijk voor een hoop herrie! (foto: Lesley Pols)

Herrie in snackbarkeuken

  Cultuur

Zijn eigen bedachte personage Harrie Vermeulen loopt al vijftien jaar als een rode draad door het leven van Jon van Eerd heen. Dit theaterseizoen is Harrie weer terug. Dit keer in de gedaante van een snackbareigenaar. Net als in de vorige voorstellingen gaat er ook in Herrie in de Keuken weer van alles mis en een en al vrolijkheid.

van de redactie

ZEVENAAR - Jon van Eerd zit na vijftien jaar nog vol inspiratie om avonturen voor Harrie Vermeulen te bedenken. "Locatie als een boot, camping of bonbonfabriek zijn zó typerend dat daar bijna als vanzelf van alles gebeurd. Dit keer vond ik een snackbar en een tatoeageshop inspirerend genoeg om daar van alles te laten plaatsvinden. Misverstanden, gekke situaties, en natuurlijk veel frikandellen, mayonaise en kroketten. Ik heb het stuk in anderhalf jaar geschreven", vertelt Jon van Eerd. "Daarna hebben we een lezing gehad met mijn leesgroep. Daarin zitten bevriende acteurs die niet aan de voorstelling meedoen. Ook mijn rol wordt gelezen. Met de opmerkingen en bevindingen die uit die eerste lezing komen, ga ik de zomer in en ga ik verder schaven en schrijven."

Herrie in de keuken is voor de acteurs een bijzonder stuk. Ze spelen namelijk met z'n zessen bij elkaar zo'n zestig rollen. "Dat zijn natuurlijk ook kleine rolletjes. Vaart is daarbij het belangrijkste. Je moet snel wisselen. Snorretje of pruikje opdoen of een andere stem. Tijdens het repeteren merken we of het werkt. Dat maakt het repetitieproces ook erg intensief en een uitdaging. En ook in het theater tijdens de try outs kom ik erachter of datgene wat ik heb bedacht ook echt werkt. Als blijkt dat je niet heel snel achter het toneel langs aan de andere kant kan opkomen dan moeten we het veranderen. Het is echt een uitdaging."

Humor is een genre dat echt hem past. "Het leuke van humor is dat je direct respons krijgt. Bij drama zijn mensen misschien erg geraakt maar dat uiten ze niet direct. Hoe anders is dat bij de lach die altijd direct klinkt. Voor mij blijft humor een uitdaging om het iedere keer nog gekker of absurder te doen." Op het personage Harrie is de acteur na vijfien jaar dan ook helemaal niet uitgekeken. "Soms geef ik Harrie een jaartje rust. Dat is goed want dat houdt mij scherp. Ik doe dan iets anders zoals vorig jaar met de musical Charley, maar nu sta ik weer te springen om met Harrie aan de slag te gaan." Herrie in de keuken met onder andere Jon van Eerd, Arie Cupé en Anne Lamsvelt is dinsdag 24 maart te zien in Het Musiater in Zevenaar. Kaarten zijn te bestellen via onderstaande website.

liemerskunstwerk.nl

Meer berichten