Opera vertelt over roerige geschiedenis Fort Pannerden

  Cultuur

In 2019 is het 150 jaar geleden dat Fort Pannerden werd gebouwd. Ter gelegenheid daarvan wordt er in het derde weekend van september een moderne opera in en over het fort opgevoerd.

Pannerden - De opera is speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd door de jonge componiste Eva Beunk. Zij koos voor een orkest van louter hoornisten. De internationaal bekende jazz-hoornist Morris Kliphuis heeft een belangrijke rol.

De opera Op wacht gaat over de geschiedenis van het fort. Het werd in 1869 gebouwd als verdedigingsbolwerk tegen dreiging uit het oosten. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het leeg te staan. In 2000 werd het gekraakt en zes jaar later met veel geweld ontruimd. Deze elementen vormen de kapstok voor de opera.

Drie zangers (Yonathan Brink, Guido Groenland en Desiree Verlaan) vertolken de rol van De Macht, De Soldaat en De Kraker. Zij worden muzikaal ondersteund door 33 hoornisten afkomstig uit het amateurcircuit in het hele land. Kliphuis zal met zijn improvisaties de vrijheid vertegenwoordigen.

De voorstellingen zijn op zaterdag 21 september en zondag 22 september om 12.00, 14.30 en 19.00 uur. Meer info:

www.opwacht.nl

Meer berichten