Foto: Danny van der Kracht

Zebraplat

  Column

Al twee keer eerder schreef ik een column met de titel Zebraplat. Dat was denk ik een kleine vier jaar en twee jaar geleden. De strekking van beide columns was eigenlijk hetzelfde: op de zebrapaden in Zevenaar moet je oppassen dat je niet door automobilisten plat wordt gereden. We zijn inmiddels dus weer een hele tijd verder, maar toch ben ik de afgelopen weken weer meerdere malen bijna van de sokken gereden, dus hoogtijd om maar weer eens stil te staan bij zebrapaden die in het centrum van Zevenaar te vinden zijn ...

Twee zebrapaden die ik bijna dagelijks gebruik, zijn de zebrapaden voor het treinstation van Zevenaar. Toen deze zebrapaden enkele jaren geleden zijn aangelegd, werd ik bijna iedere ochtend en avond platgereden. Toentertijd had ik daar nog een beetje begrip voor. Ze waren immers nieuw en wellicht zag de automobilist of fietser ze over het hoofd? Niet dat dat een geldig excuus is, want als automobilist moet je natuurlijk gewoon je ogen goed de kost geven. Nieuwe zebrapaden zouden dus ook geen probleem moeten zijn. Maar goed, toen scheurde er heel wat auto's gewoon door en vandaag de dag is dat nog steeds zo.

Soms mijmer ik weleens dat ik de boetes zou mogen houden van alle overtredingen die gemaakt worden bij deze twee zebrapaden. Ik overdrijf echt niet dat zeker drie van de tien auto's zonder ook maar af te remmen gewoon doorrijden. 's Ochtends rijden de auto's hier natuurlijk af en aan en dat betekent dat je iedere minuut wel een doorrijder op de bon zou kunnen slingeren. Heb je enig idee hoe hoog de boete is voor geen voorrang verlenen aan een voetganger op een zebrapad? Die is - hou je vast - € 399,00! Zou ik dus een kwartiertje bonnen mogen schrijven dan zou ik zomaar € 5.985,00 rijker kunnen zijn. Dan heb ik het nog niet eens over eventuele boetes voor snelheidsovertredingen (de auto's komen vaak zo hard aangereden dat op tijd stoppen niet eens mogelijk is) én het vasthouden van de mobiele telefoon. Ik heb ook al diverse keren meegemaakt dat de automobilist in kwestie mij en het zebrapad niet eens zagen, omdat de binnengekomen appjes veel belangrijker waren. Om nog maar te zwijgen over sommige buschauffeurs die ook gewoon lekker het voetje op het gaspedaal houden en zo, als professioneel chauffeur, ook gewoon doorrijden.

Dan zijn er natuurlijk nog meer zebrapaden in de gemeente Zevenaar. Zo erg als bij het station is het qua doorrijders niet, maar toch maak ik regelmatig mee dat auto toch doorrijden of vol in de remmen moet om je alsnog voorrang te verleden. Dan voel je je ook niet veilig. Dan te bedenken dat ruim op tijd stoppen voor een zebrapad door voetgangers erg gewaardeerd wordt. Dat maakte ik afgelopen zaterdag nog mee. Ik stopte voor een meneer en mevrouw die bij het station stonden te wachten. Ze staken over, stopte voor mijn auto, vouwden hun handen in elkaar en bogen als bedankje. Geweldig toch!?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden