Foto: Danny van der Kracht

Winterkost

  Column

Afgelopen weekend ging de wintertijd in en het weer is meteen omgeslagen. Sterker nog, de herfst lijken we dit jaar wel over te slaan. Koning Winter kwam toch heel onverwacht weer aan in Nederland. De eerste vorst hebben we gehad, de eerste sneeuw is aangekondigd en de temperaturen overdag zijn ook flink gekelderd en zijn zelfs overdag nog maar een paar graden boven het vriespunt. Ik voelde de weeromslag ook aankomen. Niet aan mijn water, maar aan de ijzeren pinnen in mijn been. Die voorspelden weinig goeds ... Die pinnen zitten inmiddels zeventien jaar in mijn onderbeen, nadat ik ooit een verbrijzelde enkel had opgelopen. Sinds die tijd voel ik me vaak letterlijk een amateur weerman. Zit er een flinke terugval in de temperatuur aan te komen of hangt er sneeuw of regen in de lucht? Ik voel het aan de snijdende pijn in mijn onderbeen. Je zult dan ook begrijpen dat ik een geweldige zomer heb gehad met dat warme en droge weer. Ik had geen centje pijn aan mijn been!

'De pinnen in mijn been voorspellen weinig goeds'

        De winter heeft voor mij dan ook weinig leuks in petto. Het mag van mij op kerstavond gaan sneeuwen en die mag dan de twee dagen erna blijven liggen, maar voor de rest heb ik het niet op die sneeuw en kou. Eigenlijk kan ik maar één leuk ding bedenken rondom de winter en dat is de winterkost! Die vind ik heerlijk. Natuurlijk stamppot boerenkool - de meest favoriete gestampte groente van Nederland - maar ook hutspot en bruinebonensoep. Erwtensoep gaat er ook altijd in, maar eigenlijk is snert nóg lekkerder. Snert is namelijk erwtensoep van één dag oud en die is vaak net wat dikker en smaakvoller dan de vers gemaakte soep. Mijn geheim voor een nog lekkerdere erwten- of bruinebonensoep is extra veel knolselderij en maggiplant erin!

        Ik ben ook dol op zuurkool. Al duurde het wel even voor ik daarvan kon genieten. Mijn moeder noemde het vroeger namelijk apenhaar en met mijn levendige fantasie zag ik zo voor me dat het gekookte haren van een chimpansee waren. Gelukkig weet ik inmiddels beter en is het zelfs één van mijn favoriete soorten winterkost. Zuurkool is nog lekkerder te maken met stukjes (verse) ananas en rozijnen. Best grappig dat de meeste winterkost stamppotten zijn. Er zijn veel meer soorten groenten die ik, ook in de zomer, lekkerder vind als ze gestampt zijn met aardappelen. Andijvie, rodekool, broccoli, spitskool of noem maar wat op. Bij al die varianten laat ik standaard een (rode) ui meekoken. Geeft net wat meer smaak.

        Wist je dat er binnenkort een dag is dat winterkost in het (winter)zonnetje wordt gezet? Dan heb ik het niet over de Nationale Boerenkooldag - die werd gehouden op 24 oktober - maar over de Winterkostdag die aanstaande zondag weer wordt gehouden in het centrum van Zevenaar. Er zal dan op diverse plekken allerlei soorten winterkost worden aangeboden en die mag natuurlijk geproefd worden. Ook leuk: de winkels zijn deze zondag ook geopend en het parkeren (winter)kost niets!

Meer berichten