Foto: Danny van der Kracht

Zomertijd (is de mooiste tijd)

  Column

Aan al het mooie komt een einde en de zomer van 2018 is aankomend weekend echt voorbij als de wintertijd weer in gaat. Zelf zal ik de klok toch met een beetje weemoed een uurtje achteruit zetten. Het enige voordeel is dat het weekend een uurtje langer duurt, maar wat zal ik weer balen als het 's avonds weer zo vroeg donker is. Wat dat betreft ben ik een echt zomermens geworden. Inderdaad geworden, want er was een tijd dat ik dol was op de winter. Al vroor het vijftien graden, ik liep gewoon buiten met de jas open. Een aantal jaren geleden veranderde dat als een donderslag bij heldere hemel.

'Ik haat de winterkou, het is de zomerwarmte waar ik van hou'

Wat de reden voor de ommezwaai was, weet ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet, maar sinds die tijd haat ik de winterkou en is het de zomerwarmte waar ik van hou. Ik weet nog dat ik deze lente vertelde dat ik hoopte dat we deze zomer temperaturen van 35 graden zouden halen. Wat dat betreft is mijn wens uitgekomen en werd het zelfs nog warmer. Ik herinner me de zwoele zomeravonden toen het rond elf uur 's avonds nog licht en 28 graden was. Ik zal zeker weer een half jaar moeten wachten op lekkere zwoele en lichte avonden.

Wat dat betreft is de huidige discussie of we de zomertijd of wintertijd definitief moeten gaan invoeren heel simpel voor mij: hou de zomertijd aan als standaardtijd! Zomertijd is - voor mij - de mooiste tijd en het heeft als bijkomend voordeel dat het tijdens die koude en donkere winterdagen toch nog een uurtje langer licht is. Alle kaarsjes, lampen en open haarden ten spijt: ik vind het helemaal niets als het al om 15.00 uur donker wordt. Ik hoop dan ook dat de EU-landen gezamenlijk gaan besluiten om als nieuwe tijd de zomertijd te kiezen. Waarschijnlijk gaat dat niet gebeuren. In het nieuws zag ik de afgelopen weken diverse geleerden die aangaven dat de wintertijd - dat is de oorspronkelijke tijd - de meest gezonde tijd voor een mens is. Ik vond de motivaties soms wat ingewikkeld, maar het kwam erop neer dat onze interne klok het meest geprogrammeerd is op de wintertijd. Als we die tijd aanhouden gaan we ook zomers op tijd naar bed en staan we 's ochtends fris en fruitig op. Zoals in elke situatie zijn er altijd uitzonderingen op de regel en daar ben ik er in dit geval één van. Het maakt mij namelijk niets uit of het nou zomer- of wintertijd is. Ik vind het heerlijk om laat naar bed te gaan - ik bekende vorige week nog in deze column dat ik een echte nachtuil ben - en ik ben niet zo van het vroege opstaan. Dus of we nou de zomertijd of wintertijd gaan invoeren: mijn ochtendhumeur verdwijnt er niet mee! Er wordt nagedacht of er een peiling onder de Nederlanders gehouden gaat worden om aan te geven wat zij liever hebben. Mocht er zo'n peiling komen, dan is mijn keuze nu dus al bekend. Welke tijd heeft jouw voorkeur?

Meer berichten