Verbod op gebruik oppervlaktewater


Het land besproeien met oppervlaktewater is vanaf woensdag 10 juni verboden. (foto: PR)
Het land besproeien met oppervlaktewater is vanaf woensdag 10 juni verboden. (foto: PR)

Verbod op gebruik oppervlaktewater

van de redactie

Vanwege de aanhoudende droogte is het vanaf woensdag 10 juni 2020, 12.00 uur, niet meer toegestaan om water te halen uit de Oude IJssel, beken, sloten, vijvers in onder andere de Achterhoek en Liemers. Waterschap Rijn en IJssel wil hiermee het water op peil houden en problemen met de waterkwaliteit en volksgezondheid, zoals ongedierte, bacteriën, vissterfte en blauwalg zoveel mogelijk beperken, zo laat het waterschap op hun internetsite weten.

ZEVENAAR - Het verbod op het gebruik van oppervlaktewater geldt voor zowel bedrijven als particulieren in het hele werkgebied van Waterschap Rijn en IJssel, dit wil zeggen de Achterhoek, Liemers, het zuiden van Overijssel en het zuidoosten van de Veluwe. Het waterschap controleert veelvuldig en treedt streng op tegen overtreders van de ingestelde verboden.

Het waterschap laat verder op hun internetsite verder weten: "De droogte is dit jaar sneller en eerder opgetreden dan voorgaande jaren. Het neerslagtekort is opgelopen tot ongeveer 170 millimeter en de grond- en rivierwaterstanden zijn veel lager dan op hetzelfde tijdstip in 2018 en 2019. De waterkwaliteit verslechtert. Het waterschap heeft afgelopen maanden maatregelen genomen om het water zo lang mogelijk vast te houden, door onder andere extra hoge waterpeilen in te stellen, extra stuwen en schotten in de sloten te plaatsen, duikers af te sluiten, minder vaak de sluizen te openen voor het vaarverkeer en vispassages te sluiten."

Het waterschap roept verder iedereen op om zuinig met water om te gaan. Dijkgraaf Hein Pieper: “In deze droge tijden ervaren we allemaal wat de waarde van water is. Ik roep iedereen op om zuinig met álle water om te gaan, dus het water in de grond, in de beken en sloten en uit de kraan. Laten we de regen die er valt, zoveel mogelijk in de grond brengen. Bijvoorbeeld door regentonnen te gebruiken, de regenpijp af te koppelen van het riool, duikers af te sluiten en tegels te vervangen door planten. Denk ook na voordat je je zwembad vult met drinkwater."

Kijk voor alle maatregelen rondom de droogte, de veel gestelde vragen en antwoorden en de actuele droogte situatie op de onderstaande website van Waterschap Rijn & IJssel.

wrij.nl/droogte

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden