Nestkasten in de Liemers lokken vogels


De nestkasten van Nestkasten Werkgroep Liemers hangen inmiddels in heel de regio. Hier is een nestje pimpelmezen te zien. (foto: PR)
De nestkasten van Nestkasten Werkgroep Liemers hangen inmiddels in heel de regio. Hier is een nestje pimpelmezen te zien. (foto: PR)

Nestkasten in de Liemers lokken vogels

De voormalige Nestkasten Werkgroep Zevenaar vervaardigt al sinds 2002 nestkastjes voor onder andere steen- en kerkuilen, torenvalken en zangvogels, zoals mezen en mussen. Inmiddels hangen deze kastjes in de hele regio. Dit was de reden om vorig jaar haar naam te veranderen in Nestkasten Werkgroep Liemers. Ook dit voorjaar hoopt men op veel bewoners.

door Nan Hoesté

ZEVENAAR -Velen onder ons merken dit voorjaar, nu waarschijnlijk meer dan anders, wat de grote waarde van de natuur en de vogels in het bijzonder, voor de mens betekenen. De Nestkasten Werkgroep is zich hier al jaren van bewust. Tijd om contact te zoeken met Henk Hubers, lid van het eerste uur, die net op weg is naar de permanente werkplaats van de werkgroep in de Schaapskooi van kinderboerderij Rosorum. "Met een nestkastje kunnen mensen de vogels naar hun tuin of balkon lokken. Wanneer deze kastjes goed worden opgehangen, dat wil zeggen met het in vlieggat naar het oosten, is er des te meer kans op bewoners. In de regio hebben we al zo'n kleine duizend kastjes voor zangvogels geplaatst. Waarvan een kleine honderdenveertig in Zevenaar. De mezenkasten hangen bijvoorbeeld in de buurt van eiken. Deze vogeltjes zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en voeren de larven aan hun jongen."

Op de vraag waar de mussen zijn gebleven kan Henk kort zijn. "Ze zijn er nog wel. Bijvoorbeeld in de hagen. Echter in de wijken kom je ze niet vaak meer tegen. Zij nestelen graag onder dakpannen, maar met de huidige woningbouw is dat niet meer mogelijk. Ook voor hen hebben we speciale nestkastjes die de vogels niet alleen gebruiken om te nestelen, maar ook om in te slapen. Met name in de winter."

De oprukkende verstedelijking brengt ook de 'woonruimte' voor de kerk- en steenuil in gevaar. "Vroeger was er inderdaad meer ruimte, zoals in oude boerderijen, maar ook voor hen hebben we nestkasten opgehangen, zoals in het Gimbornhof. Daar hangen er nu echter nog maar zes. We plaatsen er geen nieuwe meer bij omdat de jeugd ze nog steeds blijft vernielen. Daar kunnen ze kennelijk niet mee stoppen." De Nestkasten Werkgroep richt zich, via de scholen, ook tot de jeugd. "We maken bouwpakketten, voorzien van nummers en gaatjes waarin de spijkers moeten komen, al voorgeboord zijn. Dan gaan we op afspraak met de leerlingen een middag timmeren." Over een week worden de kasten door twaalf beheerders gecontroleerd of ze bewoond zijn. Henk is optimistisch gestemd. "Het is elk jaar nog steeds goed gegaan. Dit jaar heb ik er weer alle vertrouwen in." De nestkastjes zijn te koop aan de werkplaats. Mocht deze gesloten zijn, dan kan men bellen op naar 06 - 201 846 50.

nestkastenwerkgroepliemers.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden