Zevenaarse mannen aan het werk om de ravage na de explosie op het kruispunt op te ruimen. Op de achtergrond de Didamsestraat met links achteraan de gevel van het Krengenhuis  (foto: Kunstwerk! Liemers Museum)
Zevenaarse mannen aan het werk om de ravage na de explosie op het kruispunt op te ruimen. Op de achtergrond de Didamsestraat met links achteraan de gevel van het Krengenhuis (foto: Kunstwerk! Liemers Museum)

75 jaar geleden werd Zevenaar bevrijd

Door Ab Hendriks

In de nacht van 2 op 3 april 1945 werd het kruispunt in het centrum door wegtrekkende Duitsers opgeblazen met een vat dynamiet en vijf bommen van 250 kilo. Volgens overlevering moet de ontploffing een geweldige dreun hebben gegeven. De schade was enorm. Het tijdstip van de explosie was op de drempel van de vrijheid. Tot de dag van vandaag wordt het verhaal over de explosie op het kruispunt doorverteld aan volgende generaties.

ZEVENAAR - 'Voor Zevenaar is de Tweede Wereldoorlog afgelopen. Al in de vroege morgen heerst in de stad een opwindende sfeer. Bij het Juvenaat staat een Canadese tank met daaromheen hossende mensen met oranje vlagen in de hand. Inwoners van de stad en de dorpen praten met de Canadezen. Het Zevenaars dialect en de Engelse taal hebben weinig of niets gemeen, maar toch begrijpen de Zevenaarders en Canadezen elkaar.'

'De versierde tankcolonnes rijden verder de stad in. De lange stoet houdt halt bij het kruispunt midden in het centrum. Daar staan Canadese militairen. Ze kijken verbaasd naar het gapende gat dat door de explosie is veroorzaakt. De huizen en winkels eromheen zijn ingestort. De bevrijders brengen tot verbazing van belangstellenden een bulldozer in stelling en schuiven het puin in de bomkrater.'

De Duitsers waren tot in de laatste dagen van de oorlog nog tot alles in staat. Op 30 maart 1945 werd de draaischijf opgeblazen, dit is een installatie waarmee binnen een beperkte ruimte locomotieven en wagons omgekeerd kunnen worden. De watertoren bij het station werd ook vernield.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden