De Dorpsraad Babberich: van links naar rechts:  Bert, Geert, Henriëtte, Willy, Henk, Ton, Hans, Tonnie, Jan en Pierre.  (Foto: Ab Hendriks)
De Dorpsraad Babberich: van links naar rechts: Bert, Geert, Henriëtte, Willy, Henk, Ton, Hans, Tonnie, Jan en Pierre. (Foto: Ab Hendriks)

'Jammer, dat de Clara Kapel verdwijnt'

De Dorpsraad Babberich vindt dat het verenigingsleven en leefbaarheid van Babberich onder druk staat omdat er dringend behoefte bestaat aan vrijwilligers. "De nood is hoog", vertelt voorzitter Willy van Dinther. "De maatschappij verandert, wij en onze jeugd hebben een geheel andere dag- en weekindeling. Alles is vrijblijvender geworden."

door Ab Hendriks

BABBERICH - "Ik geloof dat het probleem in de nabije toekomst beter wordt, want we hebben in Babberich een rijke traditie hoog te houden." De Dorpsraad Babberich en het verenigingsleven hebben onlangs een commissie samengesteld die een plan van aanpak gaat opstellen om vrijwilligers aan te trekken.

"Mensen trekken weg uit de dorpen." zegt Willy van Dinther. "Om de leefbaarheid in stand te houden hebben we sociale woningen nodig voor jeugd en ouderen. We kijken hier uit naar betaalbare huurwoningen waarvoor mensen uit Babberich in aanmerking kunnen komen, zodat ze niet noodgedwongen naar elders hoeven te verhuizen."

Van Dinther beaamt dat de eerste woningen in Kloosterweide klaar zijn. In maart start de verkoop van zestien nieuwe woningen in Kulturweide, daar is grote belangstelling voor. "Maar nogmaals, we moeten meer betaalbare woningen bouwen. Misschien komt er snel nieuws over de Franciscuskerk die aan de eredienst wordt onttrokken en plaats kan maken voor appartementen met of zonder zorg, dat zou een uitkomst kunnen zijn. Maar het is wel treurig dat zoveel kerken in onze gemeente gaan sluiten. Ik vind het teleurstellend dat de Clara Kapel van de Franciscuskerk niet blijft bestaan, onbegrijpelijk.

De leden van de Dorpsraad Babberich kijken kritisch naar zaken die nog niet opgelost zijn, ondanks meerdere toezeggingen. "De bussluis Zwanenwaaij blijft een probleem. De gemeente heeft er 'tig' keer naar gekeken. Een uitschuifbare paal plaatsen zou een oplossing zijn, maar die is er nog steeds niet. Dit is niet meer geloofwaardig. Wij pleiten er nu voor de bussen om te leiden langs het Witte Kruis en de Emmerikseweg/Dorpsstraat."

De Dorpsraad Babberich is blij met de herinrichting van het kruispunt midden in het centrum. "Inwoners van Babberich vinden wel dat de fietspadkruising bij de Coop verbeterd moet worden. Veiligheid boven alles! Dat geld ook voor de snelheid die omlaag moet vanaf Resto Aalbers tot aan het voetbalveldlaantje. Het verkeer komt hier met veel te hoge snelheid het dorp in." Er zijn toezeggingen gedaan om vier lantaarnpalen te plaatsen langs het Schutterspad. Die zijn nog steeds niet geplaatst.Voetgangers en fietsers ervaren het pad als onveilig."

Willy van Dinther, de Dorpsraad én het verenigingsleven hebben nieuwe bestuursleden voor Kulturhus De Borg gevonden. "Na maandenlang werken, informeren, formeren is het gelukt. We hebben nu vijftien personen met een diversiteit aan kunde, kennis en karakters! De Borg maakt een nieuwe start!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden