Vlnr. Margo Smit (gast), Ria Oostendorp (gastvrouw) en Ans Schuiling (bestuurslid) in de woonkamer van het Braamhuis. (foto: Ab Hendriks)
Vlnr. Margo Smit (gast), Ria Oostendorp (gastvrouw) en Ans Schuiling (bestuurslid) in de woonkamer van het Braamhuis. (foto: Ab Hendriks)

'Er wordt hier ook heel veel gelachen'

Het Braamhuis in Zevenaar zet al jaren de deur wagenwijd open voor mensen met kanker of die er van genezen zijn, familie en naasten. Velen weten de weg te vinden, maar voor sommigen blijkt de drempel hoog. Het Braamhuis wil dan ook dit jaar stevig aan de weg timmeren haar naamsbekendheid nog meer te vergroten.

door Nan Hoesté

ZEVENAAR - "Er staan alleen maar bedden" of "Er komen alleen maar zwaar zieke mensen die steeds over de dood praten." Zomaar een greep uit de vooroordelen en aannames als mensen het woord Braamhuis horen vallen. "Het tegendeel is waar", laat bestuurslid Ans Schuiling weten. "Wie hier de gezellige woonkamer van het Braamhuis binnenstapt, gaat vaak weer ontspannen naar huis. Men kan meedoen aan de vele creatieve workshops, interessante lezingen bijwonen, zingen in het Braamkoor en is er elke woensdagochtend een verwenochtend met massages en yoga. Of gewoon langs komen, een kopje koffie drinken en praten met lotgenoten. De mensen vinden ontspanning, een luisterend oor en herkenning, omdat ze onder lotgenoten verkeren. Ze hoeven ze vaak niets uit te leggen en hebben ze veelal aan één woord genoeg. Er wordt hier trouwens ook heel veel gelachen."

Naamsbekendheid

Dit jaar komt het accent dan ook te liggen op de naamsbekendheid en beeldvorming van het Braamhuis. "Op 4 februari (Wereldkankerdag, red.) kwam onze nieuwe folder uit. Met deze folder brengen we het Braamhuis nog meer onder de aandacht van onder andere artsen, fysiotherapeuten en het Oncologisch Centrum Rijnstate. Om ervaringen met elkaar te delen werken we momenteel samen met het Toon Hermans Huis in Arnhem. We breiden onze creatieve workshops en lezingen verder uit en ontplooien we een activiteit voor jonge kinderen in de basisschoolleeftijd die met kanker te maken krijgen."

Nieuwe hobby

Ik had ook vooroordelen toen ik de naam Braamhuis hoorde vallen", bekent Margo (42) uit Didam. Tijdens haar zwangerschap in 2019 werd bij haar borstkanker geconstateerd. "Ik zat in een rollercoaster, maar als de behandeling klaar is, zijn de mensen in je omgeving er ook klaar mee. Voor mij begon toen het hele verwerkingsproces pas. Kijk ... nu zit ik hier en heb ik een nieuwe hobby gevonden - kaarten maken. Laten we eerlijk zijn, als moeder van een jong gezin ben je vaak het sluitstuk. In het Braamhuis kom ik even aan mezelf toe."

Luisterend oor

"Er heerst hier altijd een heel ontspannen sfeer", weet voormalig oncologisch verpleegkundige Ria Oostendorp, al zes jaar gastvrouw in het Braamhuis. "Ik ontvang onze gasten en biedt hen een luisterend oor. Dan merk ik dat de gasten blij de deur uitgaan. Ze zijn vaak dankbaar voor het gevoel van saamhorigheid en veiligheid die wij ze meegeven."

braamhuis.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden