Rene Turk in het park Rosorum. Een plek waar hij een pareltje heeft gevonden en opnam in zijn nieuwe boek. (foto: Bas Bakema)
Rene Turk in het park Rosorum. Een plek waar hij een pareltje heeft gevonden en opnam in zijn nieuwe boek. (foto: Bas Bakema)

Rene Turk weet wat hij wil vertellen

Het inmiddels derde boek vol met columns, getiteld Het Spoor Bijster, van de Zevenaarse dichter en schrijver René Turk staat op het punt te verschijnen. Op zaterdag 8 februari hoopt de schrijver het boek te presenteren in het Zevenaarse filmhuis. Collega-schrijver en muzikant Paul Mulder zal hem daarbij begeleiden.

door Nan Hoesté 

ZEVENAAR - Gedichten en columns. René Turk draait er zijn hand niet voor om. "Ik vind overal parels. Ik pak ze op en bekijk ze van alle kanten. Vervolgens doop ik ze in een beetje inkt." De dromer in hem heeft beslist oog voor detail. Hij weet namelijk altijd die parel te vinden die tot een verhaal kan leiden. "Ik krijg vaak terug dat mijn columns, die bijna voor honderd procent autobiografisch zijn, een sterke en praktische ondertoon hebben. Ik ben een schrijver die van tevoren wil weten wat ik ga vertellen. Mijn uitdaging is vervolgens het verhaal zo mooi mogelijk op te schrijven. Sommigen in een column, anderen in een gedicht."

Positief resultaat

René Turk had al heel lang een droom - een boek te schrijven - maar hoe moet je beginnen? Via een kennis werd hij in 2008 verwezen naar de site gedichten.nl. Zijn ingezonden gedichten werden echter allemaal afgewezen. Twee jaar later probeerde hij het opnieuw. Ditmaal met een positief resultaat. Vanaf dat moment begon het, zoals hij het zelf noemt, te stromen. Enkele jaren later kwam zijn eerste boek Turk in de kast uit, gevolgd door De Tweede Turk.

Voldoende materiaal

Er bleek echter nog voldoende materiaal voor handen voor een derde boek: Het Spoor Bijster. De omslag en illustraties zijn van de hand van Erwin Hogeboom. Een titel die refereert aan een in 2016 geschreven column waar René het meest trots op is en die hij heeft opgenomen in zijn nieuwe boek. "Dit materiaal heb ik eerst met een kritisch oog bekeken en daarbij vielen me twee dingen op. Ten eerste hadden veel columns de tijd ingehaald en ten tweede vond ik een aantal niet goed genoeg. Met die verhalen die overbleven ben ik aan de slag gegaan."

A.L. Snijders

Door mee te doen aan een schrijfwedstrijd bij boekhandel Nijman Ongerijmd in Arnhem, in samenwerking met de schrijver A.L. Snijders, eindigde 2019 wel op een heel bijzondere manier. "De schrijver waar ik van droomde hem eens te ontmoeten, koos persoonlijk mijn verhaal uit als het beste." Tijdens de boekpresentatie wil hij niet alleen vertellen welke (zij)wegen hij bewandeld heeft om zijn dromen waar te maken, maar tevens de bezoekers inspireren te blijven geloven in hun eigen droom. De boekpresentatie is op zaterdag 8 februari in Filmhuis Zevenaar. De aanvang is om 14.30 uur en de toegang is gratis. Het boek is te koop bij Rebers Boek en Bureau, bol.com en uitgeverij Aquazz.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden