Huisarts Larissa Setz vormt met dokter Van der Knaap een duopraktijk in het gezondheidscentrum aan de Zonegge. (foto: Bas Bakema)
Huisarts Larissa Setz vormt met dokter Van der Knaap een duopraktijk in het gezondheidscentrum aan de Zonegge. (foto: Bas Bakema)

'Ik keek altijd naar The Flying Doctors'

De in Zevenaar welbekende huisarts Claessen, met een praktijk aan de Oranjelaan, is na 33 jaar met pensioen. Per 1 januari van dit jaar heeft mevrouw Larissa Setz de praktijk van dokter Claessen overgenomen en is zij als huisarts verbonden aan de huisartsenpraktijk Setz en Van der Knaap in het gezondheidscentrum aan de Zonegge.

door Nan Hoesté 

ZEVENAAR - Haar huidige spreekkamer voelt al zeer vertrouwd. "Zeven jaar geleden rondde ik mijn huisartsenopleiding af en begon als waarnemend huisarts in de praktijk van dokter Van der Knaap. Vanaf heden vorm ik met hem een duopraktijk. Iets wat ik al jarenlang voor ogen had. Een duopraktijk heeft zoveel voordelen. Je werkt nauw samen met een collega en is er ruimte voor overleg. Een voordeel is ook dat ik de meeste van mijn cliënten al ken doordat ik, na mijn huisartsenopleiding, vier jaar heb gewerkt in de praktijk van dokter Claessen. Tevens zijn de doktersassistenten van mijn voorganger meegegaan in de nieuwe praktijk. Het voelt echt als een vliegende start."

The Flying Doctors

De in Woerden geboren Larissa Setz (35) wist als kind al wat ze wilde worden - als huisarts mensen helpen. De serie The Flying Doctors heeft daaraan zeker ook een steentje bijgedragen. "Mijn moeder volgde elke aflevering op de voet en ik keek altijd mee." Na haar vwo-opleiding schreef ze zich in voor de opleiding Geneeskunde in Groningen.

Stage bij psychiater

Vervolgens trok ze richting Nijmegen om haar huisartsenopleiding af te ronden. "Ik volgde stage op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis, bij een verpleeghuis en een psychiater." Tijdens haar laatste stage kwam ze bij dokter Van der Knaap terecht.

Vertrouwensband

Tijdens haar opleiding merkte de jonge huisarts een zekere verschuiving. "Er wordt steeds meer aandacht besteed aan de leefstijl van de mens. Als arts vind ik het dan ook belangrijk een vertrouwensband op te bouwen en is het voor mij belangrijk de mens achter de klacht te vinden, zodat ik deze klacht in een context kan plaatsen. Samen met de cliënt wil ik kijken wat hij of zij wil of nodig denkt te hebben. Het komt erop neer dat we samen kijken of we een stukje leefstijl kunnen veranderen. Wat ik met pillen doe, weegt niet op tegen hetgeen een mens zelf kan doen."

Droom uitgekomen

"Sommigen kijken van tevoren op een zoekmachine. Dat kan veel onrust veroorzaken. Als een meer betrouwbare bron raad ik thuisarts.nl aan. Natuurlijk kom ik in mijn praktijk ook trieste gevallen tegen. Het leven is niet altijd eerlijk. Dan kan ik er alleen maar zijn en de mensen steun bieden. Huisartsgeneeskunde is levensgeneeskunde. Hieraan draag ik graag mijn steentje bij in Zevenaar." Haar droom is uitgekomen. "Huisarts zijn hoort bij mij."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden