Harry Koster (links) en Gerard Broersen van de Wereldwinkel Zevenaar gedenken Multatuli. (foto: Bas Bakema)
Harry Koster (links) en Gerard Broersen van de Wereldwinkel Zevenaar gedenken Multatuli. (foto: Bas Bakema)

Wereldwinkel houdt Multatuliweek

Eduard Douwes Dekker (1820-1887) schreef in 1859, onder het pseudoniem Multatuli, de roman Max Havelaar die zou uitgroeien tot één van de belangrijkste werken in de Nederlandse literatuur. Rondom zijn tweehonderdste geboortedag wordt in de week van 4 tot en met 7 februari stilgestaan bij zijn werk en leven door middel van een film, lezingen, literatuur en een musical.

door Nan Hoesté

ZEVENAAR - In de roman Max Havelaar verwerkt Multatuli zijn ervaringen als bestuurlijk ambtenaar in het voormalig Nederlands-Indië. Als moderne klokkenluider stelde hij de misstanden en de uitbuiting, gepleegd onder het koloniale bewind van de Nederlandse regering, aan de kaak. Bijvoorbeeld het verhandelen van lokale producten waarvoor de mensen die het eigenlijke werk deden, slecht werden betaald. Het boek, waarvan de officiële titel Max Havelaar, of de koffi-veilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy is, is inmiddels in 140 talen verschenen.

"Er bleek veel materiaal voorhanden die het leven en het werk van Eduard Douwes Dekker belichten. Zoals de in 1976 uitgebrachte film Max Havelaar onder regie van Fons Rademakers met in de hoofdrol Peter Faber. Daarnaast hebben we de primeur van de musical Max Havelaar die dit jaar tot stand kwam. Zag in 1988 de Stichting Max Havelaar, eigenaar van het Fair Trade-keurmerk, beter bekend in Nederland als het Max Havelaar-keurmerk, het levenslicht en schreef Dik van der Meulen een forse biografie over de schrijver. Hiermee zie je aan de ene kant de geschiedenis in de persoon van Max Havelaar en aan de andere kant de effecten van het keurmerk voor de producenten die ons koffie, bananen, kruiden en katoen leveren. Allemaal ingrediënten waar je een heel programma omheen kunt bouwen. De tweehonderdste geboortedag van de schrijver was voor ons dan ook aanleiding om samenwerking te zoeken met diverse partners, zoals Het Musiater, Filmhuis Zevenaar, de Bibliotheek en de gemeente Zevenaar", aldus voorzitter Gerard Broersen van de Zevenaarse Wereldwinkel.

"Op dat moment vielen alle puzzelstukjes op hun plek", vult collega-bestuurslid Harry Koster aan. "Op dinsdag en donderdag draait Max Havelaar in het filmhuis. In de bibliotheek is veel te vinden over Multatuli en Eduard Douwes Dekker. Op woensdag vinden in de patio van het gemeentehuis lezingen plaats door Dik van der Meulen en Peter d'Angremond, directeur van de Stichting Max Havelaar. Op vrijdag ronden we de week af in Het Musiater met de première van de musical Max Havelaar."

Weliswaar is hij als bestuurlijk ambtenaar verguisd en teleurgesteld teruggekeerd naar Europa. Door zijn boeken en het Max Havelaar-keurmerk is het idealisme van de schrijver zichtbaar in de wereld gezet.

wereldwinkelzevenaar.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Het kabinet heeft besloten dat er geen landelijke verplichting komt tot het dragen van mondkapjes. Een goed idee?Reageren!