Een smeulende puinhoop bleef over van een rijtje panden naast de Andreaskerk. (foto: archief Ab Hendriks)
Een smeulende puinhoop bleef over van een rijtje panden naast de Andreaskerk. (foto: archief Ab Hendriks)

'Inferno slaat gat in hartje centrum'

Het is 25 jaar geleden dat in de nacht van maandag 1 op 2 januari 1995 rond 01.00 een vuurzee een gat in het centrum brandde. De pers was massaal aanwezig. NOS en RTL Nieuws waren ter plekke. Gemeentelijke voorlichter Jan de Roos werd suf gebeld door de landelijke kranten. Om 3.40 uur gaf de toenmalige brandcommandant John Polman het sein brandmeester. Het nablussen duurde tien uur.

ZEVENAAR - De media wisten destijds met veel gevoel voor drama verslag te doen: "Het alarm snerpt door de ontstuimige nacht. Werk aan de winkel voor de vrijwillige spuitgasten van de Zevenaarse brandweer. En voor die van Didam en Duiven, zo blijkt later. Want het liegt er niet om, want mogelijke brandstichting zorgt ervoor dat een aantal horeca- en winkelpanden aan de Zevenaarse Markt in recordtempo in lichterlaaie staat. Een brand die zijn weerga voor plaatselijke begrippen nauwelijks kent. Burgemeester Ruud Oudenhoven komt poolshoogte nemen."

Brandwerende muren

Vrijwel zeker zou de brand ontstaan zijn in de houten serre of op zolder van Koerdisch restaurant King. De bronnen spreken elkaar tegen. De vlammen sloegen snel over naar de andere panden die vervolgens volledig uitbrandden: Restaurant Mariken, shoarmazaak Hollywood, Stomerij Top Cleaning, een tandartsenpraktijk en verschillende kleinere bedrijfjes. Het gebouwencomplex was volgens brandweercommandant John Polman twintig jaar oud. Er is volgens de brandweer tijdens de bouw onvoldoende rekening gehouden met de brandveiligheidsvoorschriften: "Omdat is nagelaten brandwerende muren tussen de diverse compartimenten aan te brengen, zo kon het vuur via de zolders als een razende doortrekken."

Lege jerrycan

De politie en ooggetuigen wisten, misschien te voorbarig, als snel dat het om een aanslag ging. "Tijdens het uitbreken van de brand reed een donkere BMW zonder licht met een viertal inzittenden in de richting van de Nieuwe Doelenstraat. We hebben ook een lege jerrycan voor Restaurant King zien liggen. Misschien kunnen de daders in de kringen van de Koerdische Verzetsbeweging PKK gezocht worden. Over het motief tast de politie nog in het duister." De politie gaf later aan dat alle getuigen het niet met elkaar eens waren. De technische recherche van de politie Gelderland Midden ging vervolgens op onderzoek naar eventuele sporen. De panden werden afgebroken. De locatie lag tot irritatie van menigeen, ongeveer vijf jaar braak. In 2000 gaf de Algemene Stichting Woningbouw Zevenaar aan hoogwaardige nieuwbouw te willen plegen, een appartementengebouw met vier bouwlagen met op de hoek een horecagelegenheid. Op 21 december 2000 opende de toenmalige wethouder Netty Klomp appartementencomplex De Doelen.

Meer berichten