Oscar (midden) vindt het erg gezellig in het Café Riche in Roemrijck. Rechts zit medebewoner Joey. De dames zijn de woonbegeleiders. (foto: Ab Hendriks)
Oscar (midden) vindt het erg gezellig in het Café Riche in Roemrijck. Rechts zit medebewoner Joey. De dames zijn de woonbegeleiders. (foto: Ab Hendriks)

'Werken met een vriendelijk topteam'

Oscar en Joey zijn enthousiast over het wonen in het monumentale Huis Rijck, naast het gemeentehuis aan de Kerkstraat in Zevenaar. "Het is hier leuk. We zijn blij dat we hier mogen wonen", zegt Joey. "Onze begeleiders zijn heel vriendelijk." Zijn medebewoner Oscar vertelt: "Ik heb in Oosterbeek gezocht naar een voor mij passende woonomgeving, dat lukte niet. "Ik woon nu in Roemrijck. Dat voelt goed! Het station is vlakbij. Ik ga met de trein naar mijn werk!"

ZEVENAAR - "De elf bewoners zijn tussen de twintig en dertig jaar, zij hebben een licht tot matige verstandelijke beperking, veelal een aandoening die valt onder de Autisme Spectrum Stoornis (ASS)", vertelt Karen Oostwouder. "Mijn man en ik zijn in september 2018 gestart in Huis Rijck, omdat wij voor onze bewoners een sfeervolle en een rustgevende huisvesting met een centrale ligging zochten, zodat zij vrij zijn om te bewegen waar ze willen. Met een kleuradviseur hebben wij het gehele interieur op kleur gebracht, met rustige tinten die passen bij de huidige functie van het huis."

Het huis dateert uit eind zestiende eeuw. Er zijn elf slaapkamers ingericht en sinds oktober is, na een verbouwing, een volledig ingericht appartement gerealiseerd waarin mensen met een beperking kunnen oefenen om in de nabije toekomst elders zelfstandig te kunnen wonen. Dat is nieuw en daardoor kunnen we ook weer meer bewoners ontvangen. We hebben enkele kamers vrij, vandaar dat we op zaterdag 14 december open huis houden."

In Roemrijck is ook Café Riche gevestigd. Bewoner Daan werkt hier. Hij komt binnen met appelgebak. "Gebak is nog warm hoor. Het is lekker", vertelt hij enthousiast. Het café is voor iedereen toegankelijk. Tijdens lunchtijd worden voor de gasten speciale lunchgerechtjes bereid. "Het café is inmiddels een bindende factor tussen de bewoners, ze komen hier graag. Het café is ook een leuke ambiance voor de ouders die bij hun zoon of dochter op bezoek komen. De huiskamer is daarentegen in principe alleen toegankelijk voor de bewoners. Dit is hun domein met fijne meubels en een televisie. Ze zijn hier onder elkaar, ze voelen zich hier bijzonder op hun gemak."

"Wij vinden het belangrijk dat wij werken met een ongelooflijk zorgzaam en meelevend team, dat werkt uit het hart en de visie en missie van Roemrijck met warmte uitdraagt. De begeleiders moeten goed passen in een goede driehoeksverhouding die wij nastreven met daarin de ouders, die hun kind als beste kennen, de bewoners en de leiding van Roemrijck. De ouders zijn en blijven een belangrijke schakel in onze werkwijze." Kitty Boerboom zorgt voor de dagelijkse gang van zaken: "De bewoners van Roemrijck houden wekelijks een huisdag waarop samen met de begeleiders hun kamer wordt schoongemaakt, de was gedaan en andere zaken die beschreven staan in ieders persoonlijk zorgplan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Het kabinet heeft besloten dat er geen landelijke verplichting komt tot het dragen van mondkapjes. Een goed idee?Reageren!