Tijdens schrijfacties kunnen mensen met pen en papier of digitaal een brief schrijven in het kader van Write for Rights. (foto: Pixabay)
Tijdens schrijfacties kunnen mensen met pen en papier of digitaal een brief schrijven in het kader van Write for Rights. (foto: Pixabay)

Schrijven voor jongeren tijdens Write for Rights

Op dinsdag 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie en schrijven brieven voor andere mensen die onrecht is aangedaan. Tijdens Write for Rights 2019 besteedt Amnesty International speciale aandacht aan kinderen en jongeren.

ZEVENAAR - Amnesty International voert actie voor tien jongeren uit Canada, China, Filippijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte. In heel Nederland gaan mensen brieven schrijven. Alleen thuis, of samen in een café, buurthuis, bibliotheek, school, bij de sportclub of tijdens een van de vele schrijfevenementen die in het hele land worden gehouden. Mensen schrijven brieven met pen en papier of online. Om autoriteiten op te roepen de jongeren die onrecht is aangedaan te steunen. In Zevenaar worden door de Amnestywerkgroep Zevenaar schrijfacties gehouden op diverse locaties en dagen.

Op zaterdag 7 december kun je in de bibliotheek van Zevenaar aan de Kerkstraat 27 van 12.00 tot 15.00 uur brieven schrijven. Onder andere Bert Frölich, Rien van den Heuvel en wethouder Belinda Elfrink schrijven mee. Op 10 dinsdag december, de Internationale dag van de Rechten van de Mens, houdt Amnestywerkgroep Zevenaar een schrijfactie in het gemeentehuis van Zevenaar. Tussen 12.00 en 15.00 uur zijn de deuren geopend en is iedereen welkom om in actie te komen. Tussen 12.30 en 13.30 uur schrijven drie burgemeesters mee: burgemeester Van Riswijk van Zevenaar, locoburgemeester Knuiman van Duiven en burgemeester Van Hout van Westervoort

Tot slot wordt er ook dit jaar in samenwerking met de protestantse gemeente Zevenaar een Amnesty themadienst gehouden. De dienst is op zondag 8 december om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk aan de Dokter Honigstraat 3 in Zevenaar. Dit jaar staat de dienst in het teken van dertig jaar kinderrechten. Er is speciale aandacht voor Marinel Sumook Ubaldo uit de Filipijnen. De jonge mensenrechtenactiviste komt op voor de slachtoffers van een orkaan, nu zes jaar geleden. Na afloop van de dienst kunnen brieven geschreven worden.

Speciale gast: Moses Akatugba uit Nigeria

Op woensdag 20 november – de Internationale Dag van de Rechten van het Kind – was de officiële start van Write for Rights 2019. In dat kader kwam de Nigeriaan Moses Akatugba naar Nederland. In 2005 werd de toen 16-jarige Akatugba opgepakt op verdenking van het stelen van telefoons. Hij werd gevangengezet, gemarteld en ter dood veroordeeld. In 2014 schreven mensen tijdens Write for Rights wereldwijd massaal voor zijn vrijlating. En met succes: Akatugba kwam uiteindelijk in 2015 vrij. Toen hij vernam dat zoveel mensen voor hem in actie waren gekomen, zei hij:

'Ik ken deze mensen niet, ik heb hen nooit ontmoet, maar toen ik om hulp schreeuwde, kwamen ze massaal in actie om mij te redden. Ik heb voor hen gebeden en beloof me in te gaan zetten voor slachtoffers van marteling en terdoodveroordeelden. Toen ik hoorde wat er allemaal voor me is gedaan door Amnesty International, was ik de gelukkigste man op aarde. Ik hou van jullie allemaal.'

Write for Rights heeft effect

Tijdens Write for Rights schrijven mensen naar autoriteiten van verschillende landen. Ze komen in actie voor mensen die onrecht is aangedaan. Mensen die gevangenzitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn. Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om te veranderen. Want niemand wil bekendstaan als onderdrukker, folteraar of tiran.'

Dit jaar wordt er geschreven voor tien jongeren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Het kabinet heeft besloten dat er geen landelijke verplichting komt tot het dragen van mondkapjes. Een goed idee?Reageren!