Van Riswijk toont het nieuwe wapen. Rechts de toren uit het voormalige wapen van Rijnwaarden. Links de Gotische Z. (foto: Ab Hendriks)
Van Riswijk toont het nieuwe wapen. Rechts de toren uit het voormalige wapen van Rijnwaarden. Links de Gotische Z. (foto: Ab Hendriks)

Enthousiasme voor nieuw wapen

De gemeenteraad applaudisseert bij het bekijken van het nieuwe gemeentewapen dat getoond wordt door Marc Scheidius, de secretaris van de Hoge Raad van Adel. De raadsleden halen hun mobieltjes tevoorschijn en fotograferen enthousiast het gemeentewapen. Ze hebben gelijk, want het komt zeer weinig voor dat een gemeente een nieuw wapen krijgt. Aanleiding is de fusie tussen Zevenaar en Rijnwaarden

ZEVENAAR - "Hartelijk dank voor dit bijzondere gemeentewapen", zegt burgemeester Lucien van Riswijk tegen de heren van de Hoge Raad van Adel. "Mij valt bij het heldere licht in de raadzaal de rode kleur in het wapen op!" (Voor menigeen nog roder dan de rode kleur van de PvdA). "Maar in het wapen zie ik ook andere kleuren. Ik vertrouw erop dat dit nieuwe gemeentewapen doet wat het voorgaande wapen van de gemeente Zevenaar deed, namelijk het verbinden van de voormalige gemeenten Rijnwaarden en Angerlo met de nieuwe gemeente Zevenaar."

Het nieuwe gemeentewapen is een creatie gemaakt door de wapentekenaars van de Hoge Raad van Adel. De ontwerpers hebben goed gekeken naar het voormalige wapen van de gemeente Rijnwaarden, dat tot de fusie met Zevenaar in 2018 bestond uit de dorpen Pannerden Aerdt, Herwen, Tolkamer, Lobith, Spijk en Tuindorp. Op het toenmalige wapen staat de toren met een hekje ervoor dat ooit ook voorkwam op het wapen van Herwen en Aerdt. Burgemeester Van Riswijk van Zevenaar, voormalig wethouder van de gemeente Rijnwaarden, viel het op dat de dakpannen die tot 1985 in het wapen van de voormalige gemeente Pannerden en tot 2018 in het wapen van Rijnwaarden stonden, niet in het nieuwe wapen van Zevenaar zijn meegenomen.

Marc Scheidius, secretaris van de Hoge Raad van Adel licht toe: "Bij nieuwe gemeenten wordt teruggegrepen op voormalige wapens. Voor Zevenaar is dat de karbonkel, dat is ontleend aan het Kleefse wapen en de gotische letter Z. Aan de rechterkant staat de toren met tolhek van het wapen van het toenmalige Rijnwaarden."

Lees het complete artikel in de Zevenaar Post van 4 december 2019

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Het kabinet heeft besloten dat er geen landelijke verplichting komt tot het dragen van mondkapjes. Een goed idee?Reageren!