Trees en Bert Blom van Boerderij Blom samen met hun kinderen in de stal vol kalveren. (foto: Dies Goorman)
Trees en Bert Blom van Boerderij Blom samen met hun kinderen in de stal vol kalveren. (foto: Dies Goorman)

Kom rosé kalfsvlees uit Didam proeven

Bert (35) en Trees (33) Blom zijn twee jonge boeren uit het buurtschap Greffelkamp bij Didam. Op hun kalverhouderij zorgen zij dagelijks met hart en ziel voor hun kalveren. Daarbij combineren ze de wijsheid van vroeger met de inzichten van de moderne tijd.

DIDAM/ZEVENAAR - Ze laten weten: "Eigenlijk vinden we dat we als boer best onzichtbaar zijn. Vaak hebben mensen geen idee wat wij dagelijks doen op onze boerderij. Daar kunnen we flink over mopperen, maar daar kunnen we natuurlijk ook gewoon zelf verandering in brengen!" Om het gesprek tussen boer en burger aan te zwengelen, zijn Bert en Trees gestart met de vleesverkoop van hun eigen rosé kalveren. Het kalfsvlees is online te bestellen en je kan ervoor kiezen om het te laten verzenden of om het op te komen halen. Elke tweede zaterdag van de maand hebben ze een vrij toegankelijke Open Boerderijdag. Op die dag kan je een kijkje nemen in de stal en de twee jonge boeren het hemd van het lijf vragen.

Imposant dier

Kalfsvlees is heel duurzaam vlees. "We maken gebruik van wat er al is. De kalveren komen bij ons op de boerderij vanuit de melkveehouderij. Een melkkoe krijgt kalveren om melk te blijven geven. Een vaars (meisje, red.) houdt de melkveehouder vaak zelf. Zij kan immers als ze groot is ook weer melk geven. Een stier komt bij ons terecht. De restproducten vanuit de humane voedingsindustrie vormen voer voor onze rosé kalveren. Denk bijvoorbeeld aan aardappelsnippers als restproduct van patat." Een stier wordt acht maanden oud. Gedurende die maanden staan dierenwelzijn, rust en regelmaat bovenaan. "Met acht maanden heet het in Nederland nog kalfsvlees. Het is dan alleen wel al een heel imposant dier! Bert brengt het kalf zelf naar Slagerij Heinen in Zelhem. Slager Franz Gerritschen verwerkt vervolgens het kalfsvlees voor ons. Daar komt de oude ambacht en de moderne techniek weer om de hoek kijken. We grappen wel eens dat alleen het beste goed genoeg is voor ons. Alles komt tenslotte terug in de smaak van het rosé kalfsvlees."

Bourgondisch genieten

Het doel van Bert en Trees is dat de burger, de consument, weet waar zijn of haar stukje kalfsvlees vandaan komt en vervolgens met een gerust hart heerlijk Bourgondisch kan genieten. Aanstaande vrijdag 29 november staat Trees tussen 13.00 en 16.00 uur voor de slagerij van Franz Gerritschen in Zevenaar met een proeverij rosé kalfsvlees. Kom proeven, stel je vragen en geniet!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Het kabinet heeft besloten dat er geen landelijke verplichting komt tot het dragen van mondkapjes. Een goed idee?Reageren!