Het winkelend publiek kan, als de gemeentepolitiek dat wil, nog langer in de winkels doorbrengen. (foto: Ab Hendriks).
Het winkelend publiek kan, als de gemeentepolitiek dat wil, nog langer in de winkels doorbrengen. (foto: Ab Hendriks).

In de maag met openingstijden

De mogelijk nieuwe winkeltijdenverordening 2019 van gemeente Zevenaar leverde in de raadscommissie behoorlijke tegenstellingen op. Met de nieuwe verordening staat dat alle soorten winkels dagelijks geopend mogen zijn van 6.00 tot 22.00 uur. Uitzonderingen hierop zijn Nieuwjaarsdag, eerste kerstdag en 4 mei na 19.00 uur.

ZEVENAAR - Meerdere politieke partijen zitten in de maag met open op kerstavond tot 22.00 uur. Ze gaan alsnog met hun fracties in overleg. Pas dan beslist de gemeenteraad definitief. Peter Pollmann van D66 was de enige partij die op kwam voor de werknemers. De democraten vinden open op kerstavond tot 22.00 uur wel erg ruim. "We moeten een lans breken voor de werknemers, we moeten ze beschermen en daarom de ondernemers verplichten om op kerstavond om 18.00 uur te sluiten." D66 kondigde aan in de eerstvolgende raadsvergadering een amendement (wijziging in een raadsvoorstel. AH) om de opening op kerstavond vanaf 18.00 uur tot 22.00 uur te blokkeren.

Ook Paul Freriks van Sociaal Zevenaar twijfelt nog. "Dadelijk gaan we 24 uur en 7 dagen per week open? Dat zijn Amerikaanse toestanden. Dan vind ik dat het gemeentebestuur ook gewoon doorwerkt. Zij hebben een voorbeeldfunctie. Het is een slechte zaak dat zij de christelijke feestdagen commercieel gaat maken, want dat zit er natuurlijk achter. De ondernemers kunnen om 06.00 open en de hele dag doorwerken tot 22.00 uur met natuurlijk goedkope jonge krachten. Je krijgt versnippering in de openingstijden, driekwart is dicht en een ander deel is open."

Frank Evers van het CDA: "Het zal niet iedereen verbazen dat het CDA niet staat te springen om nu ook eerste pinkster- en paasdag open te gaan. Dat heeft in onze fractie wel de nodige discussie opgeleverd!" Het CDA wil van wethouder Elfrink (CDA) de zekerheid, dat op nieuwjaarsdag, 4 mei na 19 uur en eerste kerstdag de winkels gesloten blijven. "Geen uitzonderingen maken!"

Het college blijft achter de ondernemers staan: "Hiermee krijgen alle winkeliers dezelfde regels en krijgen ondernemers de ruimte om zelf de openingstijden te bepalen. Voor de ondernemers is het belangrijk om in te kunnen spelen op de behoefte van de consument. Daarvoor is het nodig om zo min mogelijk regels op te leggen."

Wethouder Belinda Elfrink: "Ondernemend Zevenaar, MKB en de Fashion Outlet Zevenaar zijn in de gelegenheid gesteld standpunten en wensen te uiten met betrekking tot de openingstijden van de winkels in onze gemeente. Ze hebben zelf aangegeven om op nieuwjaarsdag, 4 mei na 19.00 uur en op 1e kerstdag dicht te zijn. Nogmaals, het is geen verplichting om open te gaan."

In de peiling in juni-juli gepubliceerd in Zevenaar Verbindt is 64% tevreden met huidige openingstijden. 48% winkelt op de feestdagen. En 31% vindt dat winkeliers een vrije dag verdienen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Het kabinet heeft besloten dat er geen landelijke verplichting komt tot het dragen van mondkapjes. Een goed idee?Reageren!