Vlak voor een studio-opname zoekt Michel graag de rust op in het buitengebied, op zo'n vijftig meter van zijn woonhuis. (Foto: Bas Bakema)
Vlak voor een studio-opname zoekt Michel graag de rust op in het buitengebied, op zo'n vijftig meter van zijn woonhuis. (Foto: Bas Bakema)

De stem achter Scooby-Doo en Ernie

De in Lobith geboren en getogen Michel Jonker moest in 1993 zijn universitaire opleiding geschiedenis afbreken. Wat nu? Gaandeweg zijn leven ontdekte hij zijn voorliefde in het werken met kinderen. Maar ook zijn voorliefde voor toneel, dat op de basisschool al tot uiting kwam. Momenteel is hij stemacteur en staat borg voor de stemmen van Scooby-Doo, Ernie en Marge.

LOBITH - "Let niet op de rommel", kondigt Michel (50) aan wanneer wij zijn gezellige en lichte woonkamer binnenstappen. Rommel? Waar dan? Alles staat toch netjes in het gelid? "Ja, dat heb ik overgehouden uit mijn diensttijd. Voor mij een verloren tijd, maar ik heb daar wel geleerd alles netjes schoon te maken."

Buitenstaander

Michel groeide op in Lobith. "Als kind voelde ik me al anders dan anderen. Een buitenstaander zeg maar. Wisten veel klasgenootjes al wat ze wilden worden. Ik had geen enkel idee. Ja, toneelspelen vond ik prachtig. Mijn rustige houding verdween als sneeuw voor de zon en ik vond niets leuker dan mensen aan het lachen te maken. Ik ben graag in gezelschap, maar ik ben ook graag op mezelf. Noem mij maar een loner."

Invalkracht

Op het Liemers College werd Michel geraakt door zijn inspirerende geschiedenisleraar. "Dit wil ik ook." Na zijn diensttijd schreef hij zich in 1991 in aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. "Ik wilde voor de klas staan of onderzoek doen naar bijvoorbeeld het ontstaan van de jongerencultuur in de jaren vijftig." Een psychische aandoening dwong hem de universiteit na drie jaar te verlaten. Wat nu? Via een werkervaringsplek bij de gemeente kwam hij in 1996 terecht bij Vluchtelingenwerk Nederland die onder andere zorg droeg voor de opvang van vluchtelingen in Lobith. "Ik leerde hen de Nederlandse taal aan, waarvoor ik zelf het lesmateriaal ontwikkelde. Door deel te nemen aan de zomerkampen voor kinderen merkte ik hoe leuk ik het vond met hen te werken. Ik begon versneld aan de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk en heb deelcertificaten aan de pabo gehaald, waardoor ik als invalkracht heb kunnen werken."

Kleine dingen

Echter het toneel bleef kriebelen en vond zijn uitweg door zich als stemacteur in te laten schrijven bij het voormalige castingbureau van Dick Kemna. (nu Post Castelijn Casting. red.) "Ze vonden me een ruwe diamant, maar wel één met potentie." Momenteel staat Michel borg voor de stemmen van Scooby-Doo en Ernie ( Nederlandse versie) en Marge uit The Simpsons (Duitse versie). Tevens is zijn stem te horen in de Amerikaanse animatieserie South Park en The Secret Life of Pet's deel 2. Daarnaast spreekt hij luisterboeken en commercials in. Hoe gaat het met zijn liefde voor geschiedenis? "Die kan ik botvieren in het Liemers Museum, waar ik als vrijwilliger veel interactieve projecten met kinderen begeleid. Het plezier in het leven zit voor mij in de kleine dingen."

Meer berichten