Een aantal bewoners van de Julianalaan staan klaar om vogelnesten aan de eikenbomen te bevestigen. (foto: PR)
Een aantal bewoners van de Julianalaan staan klaar om vogelnesten aan de eikenbomen te bevestigen. (foto: PR)

'Gezinsleden zaten onder de vlekken'

De bewoners van de Julianalaan gaan het gevecht aan met de eikenprocessierups. De rupsen hadden zich in het voorjaar massaal in de eiken genesteld. De buurtbewoners kregen last van de brandharen en daardoor ernstige jeuk.

ZEVENAAR - Om volgend voorjaar van de overlast af te zijn, besloot de buurt de bestrijding van de processierups zelf te organiseren. Men verwacht namelijk dat de plaag en daardoor het aantal nesten, groter zal worden.

"De rups verplaatst zich volgens Kenniscentrum Eikenprocessierups in Wageningen, steeds meer naar de lagere delen van de boom waardoor meer mensen en dieren last zullen krijgen van de brandharen. De rupsen hebben weinig natuurlijke vijanden."

"Het is bekend dat de processierups steeds vaker bestreden wordt met natuurlijke vijanden", vertelt buurtbewoner Peter. "Ik heb advies ingewonnen. Hieruit blijkt dat de kool -en pimpelmezen de rupsen nogal smakelijk vinden. En hier vliegen veel mezen! De Nestkasten Werkgroep Liemers heeft nestkasten beschikbaar gesteld. Tijdens een gezellige bijenkomst hebben wij, staande op ladders, de vogelkasten opgehangen. Wij ontvingen van de gemeente een bijdrage via de actie DoeDuiten. Hiermee worden initiatieven beloond die bijdragen aan een vitaler en levendiger Zevenaar."

Gerrit Kolenbrander van de nestkasten werkgroep: "Ook de koolmees en de huismus kun je inzetten tegen processierups. Het is belangrijk dat de opening van de kast in de richting van het oosten hangt, omdat de aarde in de ochtend van die kant opwarmt."

De mezen pakken de rups bij de kop en slaan deze tegen de boom. De rups laat daardoor de brandhaartjes gaan en kan de mees aan zijn lekkere maaltijd beginnen. Een bewoner: "Dat is wel gruwelijk, maar dat is de natuur. Uit de adviezen blijkt dat insecten ook rupsen eten. Wij gaan daarom bloemenzaden om de bomen inzaaien. Indien de grond geschikt is natuurlijk."

Lees het complete artikel in de Zevenaar Post van woensdag 13 november 2019

 

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden