Frans van Gorkum, zanger, auteur en dialectliefhebber tijdens zijn optreden met Streektaalband Goed Volk. (foto: Ab Hendriks)
Frans van Gorkum, zanger, auteur en dialectliefhebber tijdens zijn optreden met Streektaalband Goed Volk. (foto: Ab Hendriks)

'Sterren baoven Old-Zeander stralen'

Al meer dan veertig jaar schrijft, vertelt en zingt Frans van Gorkum in het dialect over (oud) Zevenaar en de wereld om hem heen. Zijn beroemde lp Dubbeldoyer (1983) en lp Da's pas laeven (1985) waren in die tijd bestsellers. De bijzondere liedjes De Sterren baoven Old-Zaender en Sint Anna met de Ooysediek hebben hem in al die jaren achtervolgd.

BABBERICH - De afgelopen jaren is hij wat minder op het podium te zien en te horen. Hij schreef intussen mee met muzikale projecten en maakte kerstverhalen voor kerstconcerten. Zijn voorliefde voor de streektaal die in de Liemers wordt gesproken, is hij nimmer kwijtgeraakt. Onlangs trad hij op in Babberich.

Ruim 260 belangstellenden genieten van zijn optreden en de band Streektaal GoedVolk. Op meerdere momenten wordt meegezongen en wat blijkt, zijn liedjes in het dialect, zoals Gi'j bin mien zo nao, behouden door de jaren heen de populariteit. Als hoofdzanger van GoedVolk gaat hij in op de inhoud van de liedjes, meestal in de gemengde streektaal die bij de Liemers hoort, het Nedersaksisch en Nederfrankisch. Het publiek smult van zijn voordrachten waarin hij trieste en vrolijke momenten uit het leven in ontroerende en humorvolle verhaaltjes weet om te zetten

De mede-artiesten van GoedVolk voegen zich naadloos in de sfeer die Van Gorkum oproept. Hans Beernink, Hans Westerveld, Wim Jansen en Stef Geurtzen zijn allemaal doorgewinterde streektaalmuzikanten, die er niet voor schuwen om een mondharmonica en een banjo te bespelen. Het is de bedoeling dat GoedVolk vanaf heden elk jaar in oktober naar 't Centrum in Babberich komt. Even voor de pauze wordt het boek Dubbeldoyer met 272 pagina's ten doop gehouden met verhalen, gedichten en liedteksten van Frans van Gorkum. Een omvangrijk boek biedt een totaal zicht op zijn culturele prestaties. "Het gaat over onder meer dat amparte stukske land achter Rien en Iessel met z'n biezunder volk", vertelt Frans. "Ik heb 138 teksten van liedjes en verhalen bijeengebracht. En ja, er zitten liedteksten bij die immens populair zijn."

Het zeven coupletten tellend lied Toen het allemaal begon is een soort Genesis-verhaal over Oud-Zevenaar: "Toen het allemaal begon, was d'r zo maor opens beumen en fruit, appels en paren, kisten vol en een deerntje dat snel het hart van een jongen wol." In het boek ook dialectverhalen die gaan over actuele zaken. Over de zomer van 2018 bijvoorbeeld, waarover de auteur schrijft: "Wat een heit waer gaf dén zommer. De mussen vielen deur de hets echt van het dak. De minsen hadden feilek niks te klagen, maor wel de diers as hund veugelkes en vissen." Als toegift zit achter in het boek een cd met twaalf liedjes in het dialect, bekende en minder bekend. De teksten zijn door Van Gorkum geschreven op melodieën van meerdere componisten. Meer informatie over het boek is te krijgen via: inge@hetboekenschap.nl

Meer berichten