Fred Schweertman is de nieuwe voorzitter van Carnavalsvereniging de Griethtreejers. (foto: Ab Hendriks)
Fred Schweertman is de nieuwe voorzitter van Carnavalsvereniging de Griethtreejers. (foto: Ab Hendriks)

'Om de drie jaar een stadsprins kan niet'

Fred Schweertman is sinds 18 mei 2019 de nieuwe voorzitter van Carnavalsvereniging De Griethtreejers. Hij kent de vereniging reeds decennialang. "Ik werd lid toen de vereniging nog resideerde in de horecagelegenheid Buitenlust in de buurtschap 't Grieth", vertelt hij niet zonder trots. "Onze vereniging biedt onze leden nog steeds veel gezelligheid en voor elk wat wils!"

ZEVENAAR - 't Grieth - Hij heeft de groei van zijn vereniging en het carnaval in Boemelburcht meegemaakt. "Zevenaar is de carnavalsstad van de Liemers geworden, daar hebben alle carnavalsverenigingen en carnavalisten aan meegewerkt. We moeten nu de ogen op de toekomst gericht houden, om daarmee de status van onze carnavalsstad in ere te houden."

Fred Schweertman heeft een duidelijke visie op zaken die moeten veranderen. "Ieder jaar staat horecaondernemer Centrum Reijmer Babberich tijdens het frühshoppen op het Raadshuisplein. Waarom wordt er niet gerouleerd met andere horecaondernemers. dat is veel eerlijker. Ook het muntensysteem moet op de schop. De munten zijn duurder dan wanneer je tijdens de carnavalsdagen op zaterdag tot en met dinsdag met cash een pilsje betaalt."

Schweertman betreurt dat momenteel nog maar drie carnavalsverenigingen bij Stichting Boemelburcht aangesloten zijn. "Dit betekent, dat iedere drie jaar een vereniging een stadsprins moet leveren. Dat is voor een kleine vereniging als de onze niet te doen. Daar moet écht een oplossing voor komen."

De vereniging werd opgericht in 1971. "In 2000 verhuisde de vereniging van zaal Buitenlust naar De Griethse Poort. Daar verblijven wij nu twintig jaar met heel veel plezier. Carnavalsvereniging Griethtreejers telt momenteel 103 leden. Drie bestuursleden, plus twee bestuursleden één uit de raad van elf en één uit de senaat. Op die manier is de vereniging goed in het bestuur vertegenwoordigd. Wij werken fijn samen met Tonnie Kaal van het Partycentrum, zoals met het beschikbaar stellen van opruimplekken en ondersteuning bij onze jaarlijkse rommelmarkt."

Op zaterdag 23 november houdt de vereniging een kleintje carnaval. Op de avond wordt de nieuwe zaalprins van de Griethtreejers geïntroduceerd. "Op dinsdag 25 februari vindt om 14.00 uur het kindercarnaval plaats in samenwerking met Stichting Boemelburcht in onze residentie. De organisatie is in handen van onze vereniging. Ons kindercarnaval trekt ouders en hun kinderen."

"Wij hebben een goed contact met Carnavalsvereniging Knor en Knalpot in Goesbeek. Bij de carnavalstijd zoeken we elkaar op. Wij zijn immers één gemeente met de voormalige gemeente Angerlo, daarom vinden wij die contacten zo belangrijk. Wellicht kunnen we de relatie met het Gelders Eiland uitbreiden."

 

 

 

Meer berichten