Afbeelding ter illustratie. (foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie. (foto: Pixabay)

Taboe op geldproblemen doorbreken

Stichting Maatjesproject Zevenaar en Omstreken ziet steeds meer mensen bij wie de schulden te hoog zijn opgelopen. De ervaren vrijwilligers van de stichting bieden sinds 2010 hulp aan particulieren om uit de schulden te komen. Het taboe op geldproblemen en daaruit voortkomende schulden, moet volgens de stichting verder doorbroken worden. Binnenkort biedt de stichting ook op het Gelders Eiland haar diensten aan.

ZEVENAAR - De stichting werkt nu met tien veldwerkers die aangestuurd worden door vijf bestuursleden. "Wij zoeken meer vrijwilligers om mensen met een hulpvraag te kunnen helpen. De vraag neemt steeds verder toe", vertelt voorzitter Jan Perée. "Wij zoeken medewerkers die sociaal bewogen zijn en medemensen een steuntje in de rug willen geven", zegt Tineke Alink.

"De contacten met onze cliënten zijn doorgaans goed. Vergeet niet, dat de cliënten blij zijn indien wij als vrijwilligers van Stichting Maatjesproject op huisbezoek komen. Het geeft de mensen lucht, vooral zodra er zicht komt op de papieren rompslomp. Ook hoe zij geleerd worden om met hun leefgeld om te gaan. En hoe ze allerlei toeslagen kunnen aanvragen. Wij kunnen dat voor ze doen. Het geeft ons heel veel voldoening om na verloop van tijd de hulpvraag af te ronden. Nieuwe medewerkers worden niet aan hun lot overgelaten", bevestigt Jan Perée. "Het bestuur en de ervaren vrijwilligers begeleiden nieuwe vrijwilligers. Ze bieden cursussen aan, houden themabijeenkomsten en nodigen sociale raadslieden uit om meerdere lezingen te geven."

"Onze stichting begeleidt mensen die de weg naar een oplossing niet zelf kunnen vinden. Wij merken dat een tijdelijke begeleiding bij het beheren van het persoonlijk budget snel uitkomst biedt. Veel cliënten weten zich geen raad met procedures en brieven die ze ontvangen. De ingewikkelde zaken rond de schuldeisers is voor veel mensen niet te overzien. Wij leggen daarom contact met uitkeringsinstanties en schuldeisers." Tineke: "Wij zijn geen bewindvoerders waaraan de hulpvrager zijn besteedbaar inkomen moet verantwoorden. Wij willen met onze ruime werkervaring mensen op weg helpen en hen motiveren om de financiële weg terug te vinden."

Stichting Maatjesproject is een instelling die onder meer samenwerkt met de gemeente Zevenaar, waar onlangs een preventiemedewerker is aangesteld, die vroegtijdig de financiële problemen kan signaleren. "Wij werken ook samen met huisartsen, Caleidoz Welzijn, Baston Wonen en Stichting Leergeld. Via deze instellingen ontmoeten wij onze cliënten en gaan vervolgens in huiselijke sfeer met hen in gesprek." Telefoon: 0617248219

smzeo.nl

 

Meer berichten