De brouwers staan met een heerlijk thuisgebrouwen bokbiertje in de hand. Voorzitter Marcel Rutten staat tweede van links. (foto: Ab Hendriks)
De brouwers staan met een heerlijk thuisgebrouwen bokbiertje in de hand. Voorzitter Marcel Rutten staat tweede van links. (foto: Ab Hendriks)

'Geluk hebben bij het bierbrouwen'

Het Biergilde De 7 Aeren bestaat vijf jaar en viert dat lustrum op zondag 27 oktober om 13.30 uur in de Stadsbrouwerij met het eerste Zeven Bokbieren Preuvenement. Iedere bierliefhebber is welkom. Er kunnen zeven verschillende bokbieren geproefd worden met daartussendoor een paar crackers om de smaakpupillen in conditie te houden en daarmee een juiste oordeel te vellen. De thuisbrouwer die volgens de bezoekers het beste bokbiertje heeft gebrouwen gaat met een trofee naar huis.

ZEVENAAR - De voorbereidingen voor het Preuvenement vonden reeds in mei plaats. Tien thuisbrouwers produceerden ieder vol ovegave hun eigen bokbier. "Dat vroege tijdstip heeft te maken met onder meer het gistproces, dat kan wel zes weken duren", vertelt voorzitter Marcel Rutten. "Wij zijn ervan overtuigd dat we een uitstekend en smaakvol resultaat hebben bereikt. Het zijn échte bokbiertjes, donker van kleur en met een prima schuimkraag. Het lijkt niet op pils, het is bokbier zoals het betaamt, veel zwaarder. Het bier wordt geschonken in 20 centiliter glazen en geserveerd door het personeel van Stadsbrouwerij en Proeflokaal."

"Neen, de recepten houden we nog geheim. We laten het oordeel over aan de bezoekers van ons Bokbierpreuvenement op 27 oktober. Wij zullen tijdens de middag ook het een en ander vertellen over smaak, geur en typische bokbier-ingrediënten en waarom het bokbier, of Bockbier naar Duits voorbeeld, juist een seizoenbiertje is en veelal tussen oktober en februari wordt gedronken. We willen dat onze gasten met deze informatie ook wat wijzer naar huis gaan. Maar bovenal geldt beleving, gastvrijheid, gezelligheid."

Biergilde De 7 Aeren telt ruim dertig leden uit Zevenaar en uit de regio, daaronder is één vrouwelijk lid. Ruim tien brouwers bezitten een thuisbrouwerij. "Tijdens onze maandelijkse bijeenkomst delen we onze bierbeleving met elkaar en proeven nieuwe speciaalbieren. We hebben ook regelmatig bierspecialisten te gast die ons over hun bierkennis en ervaringen vertellen, waardoor leuke discussies ontstaan."

Tijdens een ledenbijeenkomst werd Wesley Hendriks uit Didam onlangs met 8,61 punten tot winnaar gekozen van het meest smaakvolle thuisgebrouwen bokbiertje. Het proeven is een heel ritueel waar veel deskundigheid aan te pas komt. Het bier wordt tegen het licht gehouden en soms ook even aan genipt. Wesley ontving een daverend applaus als beloning, omdat hij pas zijn eerste bokbiertje ooit heeft gebrouwen. "Dat is knap, maar soms moet je bij het brouwproces een beetje geluk hebben. Elke stap in het proces is uiteindelijk van invloed op de smaak van het bier."

Het Preuvenement wordt gehouden in Stadsbrouwerij en Proeflokaal aan de Markt. Toegang € 15,00. Reserveren: elzelien@proeflokaalwittenburg.nl

biergildezevenaar.org

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden