De voedselbank houdt een Open Huis. Op de foto: Wil Botermans, Theo Koenders, Johanna Mc.Laverty en Emile Koenders. (foto: Ab Hendriks)
De voedselbank houdt een Open Huis. Op de foto: Wil Botermans, Theo Koenders, Johanna Mc.Laverty en Emile Koenders. (foto: Ab Hendriks)

Kijkje in de keuken van de Voedselbank

Voedsel is één van de meest belangrijke basisbehoeften. Wat als je vaste lasten te hoog zijn en er maar weinig financiële armslag is om in deze behoefte te voorzien? Dan mag je gebruik maken van de voedselbank, maar lang niet iedereen weet haar te vinden. Met dit doel is er op 19 oktober aanstaande Open Huis en is iedereen van harte welkom - vooral hulpverleners.

ZEVENAAR - In de week van 14 tot en met 20 oktober is het de landelijke Week van de Voedselbanken. "In die week vallen ook de Wereld Voedseldag en de Wereld Armoededag", legt bestuurslid Claudia Peeters uit. "Dat zijn thema's die de kern van het werk van de voedselbanken raken. Onze missie is namelijk voedsel verzamelen dat anders verspild zou worden en dat uitdelen aan mensen die het heel hard nodig hebben. Uiteindelijk blijft het natuurlijk ieders eigen beslissing om van een voedselbank gebruik te maken. Het zou jammer zijn als men niet op de hoogte is van het bestaan ervan, terwijl men wel in aanmerking zou komen voor deze ondersteuning."

Kijkje in de keuken

Aan de hand van een rondleiding door het pand aan de Reisenakker kunnen cliënten en geïnteresseerden een kijkje nemen in de keuken van de Zevenaarse voedselbank. Waar krijgt de voedselbank haar producten vandaan? Hoe gaat ze om met voedselveiligheid? Wanneer kom je in aanmerking voor voedselhulp? Vooral die laatste vraag kan van belang zijn. "Het is niet zo dat je zomaar even een voedselpakket kunt afhalen", vervolgt Theo Koenders. "Alle mensen, die op dit moment van een voedselpakket worden voorzien, worden doorverwezen door hulpverlenende instanties, zoals onder andere het gebiedsteam, welzijnsinstelling Caleidoz en Vluchtelingenwerk en het maatjesproject. Daarom zijn hulpverleners in deze erg belangrijk en bijzonder welkom."

Geoliede machine

Zijn collega Peeters weet dat een voedselpakket niet altijd toereikend zal zijn. "Het is echter wel een mooie toevoeging. We zijn in staat en hebben de ruimte om nog meer mensen te bedienen. Daarnaast hebben we een goed netwerk opgebouwd, waardoor we ook kunnen doorverwijzen naar andere hulpinstanties, zoals de kledingbank in Montferland en stichting Leergeld." Alhoewel de Zevenaarse voedselbank, gerund door vijftig vrijwilligers die als een geoliede machine op elkaar zijn ingespeeld, behoorlijk verzekerd is van de aanvoer van producten, is er altijd ruimte voor meer. "Financiële middelen zijn ook van harte welkom, want onze nieuwe bus die alle dorpen aandoet, is gruwelijk duur", laat Koenders weten.

Meer informatie?

Voedselbank Zevenaar houdt zaterdag 19 oktober Open Huis op haar locatie Reisenakker 12 in Zevenaar. Tussen 10.00 en 12.00 uur is iedereen welkom, vooraf aanmelden is niet nodig.

voedselbankzevenaar.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden