Babette Janssen uit Zevenaar. Haar achternaam staat op nummer 3. Teckel Ceesje heeft ook de achternaam Janssen gekregen! (foto: Bas Bakema)
Babette Janssen uit Zevenaar. Haar achternaam staat op nummer 3. Teckel Ceesje heeft ook de achternaam Janssen gekregen! (foto: Bas Bakema)

De Achternamen Top 20 van Zevenaar

In 1958 telde Zevenaar precies 10.000 inwoners. Nu ligt het inwonersaantal al enige jaren rond de 32.000. Een oude stad met een relatief rustige historie. Places Nieuws onderzocht of de achternamen van de huidige inwoners van de stad ons meer vertellen over de identiteit van de stad.

ZEVENAAR - Net als in vele andere Nederlandse steden komt de naam Jansen het meest voor. Na De Jong is dit landelijk de meest voorkomende achternaam. De nummer drie Janssen komt landelijk zo'n 25% minder voor dan Jansen met een enkele s. Volgens de antroponymie, de studie naar de oorsprong van de voor- en achternamen van mensen, is Janssen een patroniem. Patroniemen verwijzen naar de oorspronkelijke naamdrager van de familie. Jansen duidt in dit geval op Jan en betekent zoon van Jan. Ook Willemsen, Derksen, Peters, Teunissen, Hendriks, Baars, Koenders, Evers, Hendriksen, Sanders en Geurts verwijzen dus naar de vader van de familie.

Beroepsnamen zijn achternamen die duiden op een beroep dat, vaak door de eerste naamdragers, werd uitgevoerd. De nummer vier in de lijst Visser, verwijst naar het beroep visser. Dat de naam zo hoog staat in de stad Zevenaar zou kunnen verwijzen naar het van oudsher rijke riviergebied waar Zevenaar is ontstaan. Brouwer verwijst ook naar het gelijknamige beroep.

Witjes eindigt op jes en is vermoedelijk ook een patroniem; veel families kozen er niet alleen voor om hun achternaam te baseren op de eerste naamdrager van de familie, maar ook om dit te doen in een vleivorm. In veel gevallen uitte zich dit in het achtervoegsel je(s). De naam Wit duidt op fysieke of mentale eigenschappen en valt dan ook onder eigenschapsnamen. Boerboom roept vraagtekens op qua betekenis. Wat opvalt is dat de naam stamt uit het nabijgelegen Didam.

Baars is vermoedelijk een metaforische naam. Dit is een ondersoort van een eigenschapsnaam. Hierin duidt men op fysieke of mentale kenmerken, maar is gekozen om dit met een metafoor te omschrijven. Vaak werd verwezen naar een dier, zoals de baars.

Telefoonboek.nl zocht uit wat de meest voorkomende achternamen in de gemeente Zevenaar zijn. Dat leverde de onderstaande top 20 op. Staat jouw achternaam er ook tussen?

1) Jansen 2) Willemsen 3) Janssen 4) Visser 5) Derksen 6) Peters 7) Teunissen 8) Hendriks 9) Witjes 10) Polman 11) Baars 12) Boerboom 13) Koenders 14) Brouwer 15) Evers 16) Hendriksen 17) Sanders 18) De Vries 19) Geurts 20) Kelderman

Meer berichten