De schotbalken passen in de coupure in de Boterdijk (Batavenweg), zodat het hoogwater geen kwaad kan. (foto: Ab Hendriks)
De schotbalken passen in de coupure in de Boterdijk (Batavenweg), zodat het hoogwater geen kwaad kan. (foto: Ab Hendriks)

'Wij gebruiken geen paardenmest!'

Na ongeveer 28 jaar staat er weer een schotbalkloods naast de coupure in de Boterdijk in Tolkamer. In de nieuwe open loods liggen onder twee daken de zware balken die tot voor kort nabij de familie Grinten aan De Krib lagen. Waterschap Rijn en IJssel plaatste afgelopen weekend de balken in de coupure om te kijken of alles goed werkt. De coupure houdt extreem hoge waterstanden tegen.

TOLKAMER - "We houden een test", vertelt dijkbeheerder Rens Huuskes van Waterschap Rijn en IJssel, "De coupure wordt pas écht gesloten wanneer een dijk langs de Rijn dreigt door te breken. De kans is klein, maar we moeten er wel op voorbereid zijn. De laatste noodsituatie was in 1995. Sindsdien was het niet meer nodig om de coupure in gebruik te nemen."

De omstanders weten nog veel over 1995 te vertellen: "Ik weet nog dat Tuindorp bijna moest evacueren. Wij hebben inmiddels alle dijken op deltahoogte. We hebben het nu goed voor elkaar. De Duitsers niet. De Dijkring 48 die de Liemers moet beschermen is in Duitsland nog steeds niet op orde. Het water kan nog altijd via onze achtertuin binnenstromen." Iemand anders vertelt dat zijn vader vroeger paardenmest tussen de schotbalken stopte. De paardenmest zette uit waardoor er geen water meer doorkwam!" Tegenwoordig wordt volgens het waterschap folie tussen de balken gestopt

Het Waterschap Rijn en IJssel test ongeveer om de vier jaar de coupures", vertelt Huuskes. "De schotbalken wegen zo'n 1500 kilo. We gebruiken een 24 tons hijskraan waarme we de schotten in de sponning laten zakken. Het past allemaal precies. Bijna, want we ontdekten deze morgen, dat er iets aan het fietspad is veranderd is. Met een kettingzaag hebben we wat hout afgezaagd. Kijk, juist daarom houden we een test, dan weten we zeker dat de coupure veilig werkt!"

Steeds meer belangstellenden komen een kijkje nemen. Ze vragen zich af waarom ruim zestien werknemers van Waterschap Rijn en IJssel en aanverwante bedrijven samen komen om de schotten te plaatsen. "Dat kan toch goedkoper, denk ik dan." Dijkbeheerder Leo van Nieuwenhuizen van het waterschap: "We hebben met een protocol te maken dat voorschrijft dat werknemers van jong en oud op de hoogte blijven, meedenken en evalueren om ten tijde van noodsituaties adequaat kunnen reageren. We hebben veel geleerd van de crisissituatie in 1995. Je heb dan veel mensen nodig. Iedereen weet dat we op het Gelders Eiland meerdere coupures gebouwd zijn, die aan de Europakade is de meest bekende, maar er zijn ook kleinere kunstwerken. Die in de Boterdijk is in 1979 gebouwd."

De omstanders vinden het prima dat de nieuwe schotbalkloods nu naast de Boterdijk ligt. "Nu is het een twee-eenheid, de dijk en de loods. De balken liggen droog en de wind kan er langs blazen!"

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden