Jacqueline Nijhof-Koobs de Hartog is dagelijks met haar zeeaquarium bezig. Het is het pronkstuk van de woonkamer. (foto: Bas Bakema)
Jacqueline Nijhof-Koobs de Hartog is dagelijks met haar zeeaquarium bezig. Het is het pronkstuk van de woonkamer. (foto: Bas Bakema)

'Van rode flap in de bak word ik niet blij'

Vandaag is het weer Dierendag. Dat betekent dat heel veel dieren extra verwend worden. De hond krijgt een leuk speeltje, de kat een een schaaltje kattenmelk en de cavia krijgt een lekkere knabbelstok. Hoe verwen je echter je huisdieren als je vissen, garnalen, koraal én kwallen als huisdier hebt? "Ze krijgen niets extra's! Het water moet stabiel blijven!"

ZEVENAAR - Bij Jacqueline Nijhof-Koobs de Hartog lopen ook twee katten, met de bijzondere namen Tank en Terr, door het huis, maar de blikvanger van de woonkamer is het zeeaquarium van een paar honderd liter. Hier wonen onder andere anemoonvissen - deze vissoort speelde ooit de hoofdrol in de bekende animatiefilm Finding Nemo - garnalen en kwallen. Geen alledaagse huisdieren en er zijn ook niet veel mensen met een zeeaquarium.

Kronkelende muggenlarven

Jacqueline licht haar fascinatie voor aquariums toe: "Als kind was ik altijd al gefascineerd door waterleven. Ik kon bij wijze van spreken uren staren naar kronkelende muggenlarven in het waterbadje van de tuinvogels. Een aquarium kon dus niet uitblijven. Als snel had ik een eigen bak met guppen." Toch had Jacqueline toentertijd al graag een zeeaquarium gehad, maar daar was ze volgens eigen zeggen lange tijd niet klaar voor. "Een zeeaquarium met zout water is zo anders dan een zoetwateraquarium. Er komt veel meer bij kijken dan mensen verwachten."

Omgekeerd osmosewater

Jacqueline opent de deur onder haar zeeaquarium en daar blijkt een indrukwekkende zuiveringsinstallatie achter schuil te gaan. Inclusief ontschuimer die een regelmatige straal schuim afvoert. Zit er in een zeeaquarium ook echt zeewater? "Nee, in de bak zit omgekeerd osmosewater. Dat is kraanwater waar alle mineralen uit zijn ontrokken. Daarna doe ik er zout in dat speciaal voor zeeaquariums is ontwikkeld."

Observeren

Het zeeaquarium is sowieso al het pronkstuk van de woonkamer, maar Jacqueline neemt ook dagelijks de tijd om de bak te bestuderen. "Ik observeer iedere dag het koraal en de vissen. Dat is heel belangrijk. Zo kun je informatie vergaren en weet je of je wat aan de bak of het water moet doen. Door te observeren doe je heel veel kennis op. Wanneer ik niet blij ben? Als er rode flap in de bak zit. Zo noemen ze rode vlekken in je bak die door een bepaalde bacterie ontstaan. Ik heb abonnement op dierentuin Burgers' Zoo en ga daar de aquariums bekijken. Zelfs zij hebben last van rode flap!"

Geen extraatje

Rode flap kan mede ontstaan door voedselresten die achterblijven. Dat is dan ook de reden dat de vissen en andere aquariumbewoners geen extraatje krijgen van Jacqueline op Dierendag. "Ze krijgen dagelijks een afgemeten portie diepvriesvoer zoals inktvis. Op Dierendag krijgen ze krijgen niets extra's! Het water moet stabiel blijven!"

Bosje bloemen

Naast het houden van de vissen en andere dieren, kweekt Jacqueline ook zelf koraal. Dat begint altijd met een klein stukje koraal. Die kan je in een speciale winkels kopen, maar er is ook een levendige ruilhandel. "Het is heel normaal om in de zeewaterwereld kilometers te maken voor koraal. Het leukste vind ik om koraal te ruilen. Dan kun je met die persoon waarmee je ruilt ook lekker kletsen over koraal of zeewateraquariums en ondertussen lekker veel koffie drinken!" Het kweken van koraal wordt steeds populairder bij vrouwen en Jacqueline heeft wel een idee hoe dat komt: "Koraal lijkt net op een bosje bloemen en vrouwen zijn gek op bloemen!"

Aquariumvereniging

Jacqueline kan iedereen een aquarium aanbevelen, maar je moet er wel rekening mee houden dat er veel tijd in kan gaan zitten. "Mensen die na het lezen van dit artikel enthousiast zijn geworden mogen altijd contact met mij opnemen om vragen te stellen of ze mogen hier komen kijken. Wat dat betreft mis ik wel een aquariumvereniging in Zevenaar. Tegenwoordig gaat alles via Facebook, maar een echte vereniging is toch veel leuker?" Wil je meer van het aquarium van Jacqueline zien, dan kun je ook haar eigen YouTube-kanaal bekijken. "Ik ben het kanaal begonnen als persoonlijk dagboek. Zo kon ik de ontwikkeling van de bak en de dieren zien, maar het is ook leuk om die beelden te delen met andere liefhebbers! Meekijken? Voer als zoekopdracht op YouTube Reefmom in en geniet met me mee!"

Meer berichten