De Vrienden Van Lathumse Kerk zorgen er al vijftien jaar voor dat er diverse activiteiten in het kerkje worden gehouden. (foto: Geza Berends)
De Vrienden Van Lathumse Kerk zorgen er al vijftien jaar voor dat er diverse activiteiten in het kerkje worden gehouden. (foto: Geza Berends)

15 jaar Vrienden Van Lathumse Kerk

Nog voordat de schrijver Jan Siebelink in het eerste hoofdstuk van zijn bestseller Knielen op een bed violen echt aan het verhaal begint, beschrijft hij eerst het dorpje Lathum met zijn markante kerkje. Bij een bepaalde lichtval zie je "het dorp met de blauwe klokkentoren daterend uit de twaalfde eeuw eerst als in een luchtspiegeling verschijnen", schrijft hij. Dat kerkje markeert nog steeds de entree van het dorp Lathum.

LATHUM - Zo'n stuk cultureel erfgoed bepaalt mede de ziel van het dorp en moet bewaard blijven. Met dat idee als leidraad is vijftien jaar geleden de stichting Vrienden van De Lathumse Kerk, de VVLK, opgericht. Sindsdien worden er zo'n vijf keer per jaar concerten en lezingen in het kerkje gehouden waarvan de opbrengst besteed wordt aan het onderhoud van het kerkje.

Aangenaam verrast

'In feite slaan we twee vliegen in één klap", zegt Ina Berends, secretaris en drijvende kracht van de VVLK en lid van zo'n beetje het eerste uur. "Van de entreegelden leveren we een bijdrage aan het onderhoud en we vinden het fijn wat cultureels in het dorp te kunnen doen. Wat onderhoud betreft zijn we trouwens een keer zeer aangenaam verrast. Bleek een goede gever een beschikking in zijn testament te hebben opgenomen. Kregen we helemaal onverwacht € 43.000,00 op de rekening gestort. Daarvan konden we voor een belangrijk deel een grote restauratie in 2013 bekostigen! Donateur ben je bij ons al vanaf minimaal € 10,00 per jaar, dan krijg je de informatie over de optredens vooraf toegestuurd en je bent altijd verzekerd van een plekje."

Nog meer bezoekers

Of Ina verder nog wensen heeft? "Zeker! We zouden het fijn vinden als er nóg meer mensen uit Lathum zelf de avonden bezoeken. Ik denk dat dat met het programma van dit jaar zeker gaat lukken. In de afgelopen vijftien jaar hebben de nodige bekende mensen een lezing gehouden, zoals schrijver Jan Siebelink, oud-politicus, wetenschapper en schrijver Jan Terlouw en weerman Reinier van den Berg. Voor dit culturele jaar zijn we heel blij dat Mart de Kruif komt om een lezing te geven. Die man heeft zoveel te vertellen. Hij is commandant van de Landstrijdkrachten geweest en in Zuid-Afghanistan voerde hij het bevel over een internationale troepenmacht van 45.000 man. Gelukkig heeft hij niet alleen van oorlog voeren verstand. Hij is niet voor niets de programmamanager van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid. We hebben deze lezing dan ook samen met het 4 mei Comité Angerlo, Lathum & Giesbeek gehouden."

Grote naam

De VVLK sluiten het vijftienjarig jubileum muzikaal af met een optreden van Thijs van Leer. "Dit wordt dan al de derde keer dat hij bij ons optreedt. Voor zo'n grote naam is het kerkje eigenlijk te klein, maar ja iedereen wil hem telkens opnieuw zien en horen. Hij heeft trouwens een speciale band met ons kerkje, ruim tien jaar geleden is hij hier benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau."


Hieronder een overzicht van de activiteiten van het seizoen 2019-2020:
11-10-2019, Piet Cnossen in samenwerking met Het Enkelriet Trio
22-11-2019, Lemon Squeeze, wereldmuziek
24-01-2020, Trio Odessa, Oost-Europese muziek
27-03-2020, Mart de Kruif, luitenant-generaal buiten dienst, lezing
05-06-2020, Thijs van Leer, concert

Meer berichten