Voormalig onderwijzer John Rugers heeft een hoofd vol met verhalen. Een aantal zijn gebundeld in zijn eerste boek. (foto: Bas Bakema)
Voormalig onderwijzer John Rugers heeft een hoofd vol met verhalen. Een aantal zijn gebundeld in zijn eerste boek. (foto: Bas Bakema)

John Rugers schrijft kabouterboek

Als voormalig onderwijzer op drie Zevenaarse basisscholen gelooft John Rugers uit Zevenaar helemaal niet in kabouters. Dit belette hem er niet van er in de klassen veel over te vertellen. Deze verhalen, allemaal uit zijn fantasie ontsproten, heeft hij gebundeld in een boek Kabouters bestaan ... Echt waar!!! "Eigenlijk ben ik helemaal geen schrijver, maar een verteller."

Zevenaar - Gezeten aan zijn keukentafel en voorzien van een bakkie koffie steekt John (72) direct van wal. Het handzame, circa honderdveertig pagina's tellende boek met illustraties van zijn zoon Max, tussen ons in. "Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een meisje dat in de kabouterwereld beland. Het tweede deel bestaat uit een aantal opzichzelfstaande sprookjes die leuk zijn om voor te lezen." In wezen is John helemaal geen schrijver, maar een verteller. "Als ik vroeger moest voorlezen kwam ik meestal niet verder dan een bladzijde of twee, waarna mijn fantasie met me aan de haal ging. Er volgde dan een verhaal, dat niet in het boek stond, maar waarnaar vooral de jongste kinderen op school met veel plezier luisterden. Aan het einde van een schooldag waren er namelijk vaak een paar loze minuten over. Dan kun je zeggen - ga maar iets voor jezelf doen of pak een boek. Ik gebruikte die minuten om een eigen verhaaltje te vertellen. Als je de kleuters dan vroeg - wie gelooft er in kabouters, staken er toch enkelen hun vinger op."

Allemaal flauwekul

De voormalige onderwijzer kan dan ook putten uit een scala aan vertelsels die hij in de loop van zijn werkzame leven met zijn leerlingen heeft gedeeld. Op de vraag of hij zelf in kabouters gelooft is John zeer stellig. "Nee, absoluut niet. Allemaal flauwekul. Ik geloof nergens in. Je wordt geboren en je gaat dood. Daar tussenin moet je het leven zo leuk mogelijk maken."

Snelle denker

Al die verhalen bleven echter alleen maar in zijn hoofd zitten. "Na mijn pensioen kwam ik tijd te kort, maar omdat ik het leuk vond ben ik er wel een aantal op gaan schrijven. Ik merkte dat, als ik de eerste regel te pakken had of een paar steekwoorden, het hele verhaal er moeiteloos uitrolde. Ik hoefde er niet bij na te denken. Het was een film die zich in mijn hoofd afspeelde. Wanneer ik de totale zin vervolgens nog eens overlas, klopte er niets van, want ik denk sneller dan dat ik schrijf."

Volgend boek

Toch bleven deze verhalen nog twee jaar op de plank liggen tot hij besloot deze te bundelen. Vervolgens controleerde zijn vrouw deze verhalen op inhoud. Beoordeelde zijn schoondochter het manuscript op stijl en tekst en las hij alles zelf nog eens kritisch door. "Binnen drie maanden had ik het concept klaar om naar de drukker te sturen. Enne ... het volgende boek zit alweer in mijn hoofd." Kabouters bestaan .... echt waar!!! is onder andere te koop bij Rebers Boek en Buro en bol.com.

Meer berichten