Automobilisten wachten op de openingsceremonie.De gemeente deelt koffie en broodjes uit.(foto: Ab Hendriks)
Automobilisten wachten op de openingsceremonie.De gemeente deelt koffie en broodjes uit.(foto: Ab Hendriks)

'En nu wachten op Raad van State'

Ab Hendriks

Arnhemseweg is gedeeltelijk klaar

De Arnhemseweg is vanaf het kruispunt met de Methen tot aan de grens met Duiven veranderd in een tweebaansweg in beide richtingen. Het verkeer werd maandag om 07.00 uur in de ochtend tegengehouden door een lint, dat dwars over de rijbaan is gespannen De automobilisten zagen hoe wethouder Carla Koers de openingshandeling verrichtte. Ze wachtten geduldig. Intussen werden kopjes koffie en broodjes aan de automobilisten en fietsers uitgedeeld.

ZEVENAAR - De forensen maken vervolgens met gepaste snelheid gebruik van de nieuwe weg. Het plezier is van korte duur, want op de gemeentegrens met Duiven rijden de automobilisten in een soort fuik, hier verandert de weg vooralsnog in een tweebaansweg. Dit zal nog even zo blijven tot de Raad van State waarschijnlijk later dit jaar een uitspraak doet over de uitstoot en neerslag van stikstof die de weg veroorzaakt. Pas dan kan de provincie de weg afmaken.

Wethouder Carla Koers is positief gestemd over de goedkeuring. "Omdat de provincie binnen afzienbare tijd de CO2-uitstoot in de provincie wil verlagen, waaronder de snelheid op de A50 naar honderd kilometer per uur terugbrengen. Langs de Arnhemseweg worden als compensatie voor de uitstoot van stikstof bomen geplant. Ilone Willemsen van de gemeente Zevenaar: "De kosten voor de aanplant van bomen zijn in het totale project meegenomen. Hier komen bomen met een grote groeikans. De weg krijgt zo het aanzicht van een laan. De officiële opening van de vernieuwde Arnhemseweg wil niet zeggen, dat al het werk gedaan is. De groenvoorziening moet nog worden aangebracht zoals heggen en bodembedekkers. Ook worden nog geluidswerende keerwanden op de geluidswal geplaatst."

Het aan de zuidkant gelegen fietspad is nagenoeg klaar en voldoet volledig aan de huidige eisen. "Het fietspad is lekker breed en je kunt lekker naast elkaar blijven fietsen, ook wanneer dat je door e-bikes wordt ingehaald, want die rijden echt hard", vertelt een belangstellende bij de openingshandeling. Er bestaat veel lof voor de aanpak van Aannemingsbedrijf Van Gelder, vooral over de voorlichting en het kwijt kunnen van klachten over de aanleg. "Hieruit blijkt dat communicatie met omwonenden erg belangrijk is", aldus Ilone Willemsen.

Steeds meer omwonenden komen naar de tent waar koffie wordt geschonken. De sfeer is positiever dan eind vorig jaar toen de bomen langs de Arnhemseweg werden gekapt om ruimte te maken. De kap deed veel mensen pijn. "Niet ver van onze woning komt een geluidswal, onze doorkijk naar Roodwilligen is weg. Gelukkig hebben we zijzicht op het kruispunt. Ik ben benieuwd of de automobilisten zich aan de snelheid houden. Het is een rechte vierbaansweg waar je snelheid kunt maken. Een goede manier is met de afstelling van de verkeerslichten hier rekening mee te houden. Anders handhaven, maar dat is lastig."

Meer berichten