Maria Tanck (links) en de drie dames rechts krijgen de onderscheiding van KWF opgespeld door de bestuurders Karin Wienholts en Loek Schmohl.
Maria Tanck (links) en de drie dames rechts krijgen de onderscheiding van KWF opgespeld door de bestuurders Karin Wienholts en Loek Schmohl. (Foto: )

Veertig jaar collecteren voor KWF

Het Koningin Wilhelmina Fonds Kankerbestrijding (KWF) houdt van 2 tot en met 9 september de jaarlijkse collecte. Hoewel er meerdere manieren zijn (ook digitaal) om geld aan het kankeronderzoek beschikbaar te stellen, vinden de wijkhoofden Dinie Kloppenburg (73), Maria Tanck en de collectanten Willie Bouwman (64), Dinie Schipper (72) en Doortje Bod (81) het aanbellen in Babberich de beste manier om geld in te zamelen.

BABBERICH - "In Babberich kennen veel mensen elkaar. Het contact aan de deur is snel gelegd waardoor bewoners veelal bereid zijn om een donatie in de collectebus te doen. Iedereen heeft wel eens kanker meegemaakt in de familie of in de vrienden- en kennissenkring. Die ervaring kan een belangrijke rol spelen in de hoogte van de donatie", vertelt Maria Tanck, "Zeker bij iemand die zelf getroffen is door deze vervelende ziekte. Volgens het KWF krijgen 116.000 mensen in Nederland een vorm van kanker. Daarom zijn de collectanten in Nederland zo belangrijk."

Willie, Doortje en de twee Dini's vormen niet direct een vriendinnengroep. Ze treffen elkaar bijna alleen bij de voorbereidingen. Ze worden gedreven door hun sociale gevoel en, zoals ze zelf zeggen, door een 'collecte-verslaving'.

De dames zitten na veertig jaar collecteren vol positieve verhalen. "Je ontmoet doorgaans prettige mensen aan de deur, soms is er ruimte voor een gezellig kort praatje", vertelt Willie. Alle vier hebben wij ieder jaar dezelfde wijk, hierdoor ontstaat een blijk van herkenning aan de deur. We gebruiken nog steeds de vertrouwde collectebus, geen pinapparaat. KWF heeft inmiddels de ervaring dat pinnen minder geld opbrengt."

De dames begrijpen dat er inwoners zijn die geen geld voor KWF Kankerbestrijding over hebben. Dinie Kloppenburg: "Daar kunnen goede redenen voor zijn. Soms hoor ik dat er geen klein geld in huis is. Dan zeg ik dat een tientje ook welkom is! Ik stoorde iemand omdat ze kip stond te bereiden. Geen donatie. Ik ben daarom een paar dagen later teruggekomen. Ze werd boos. Het zij zo. Ook zijn daarentegen mensen die weten dat de collecteweek begint en leggen geld klaar. Leuk hè?"

De collecte-dames weten nog dat papieren zakjes werden uitgedeeld waarin de donatie gedaan kon worden. "Maar die zijn jaren geleden tot ons plezier afgeschaft, want destijds moest je twee keer de route lopen. Eerst zakjes uitdelen en dagen later weer ophalen", vertelt Dinie Schipper.

De belangrijkste herinnering uit de afgelopen veertig jaar? Maria: "Ik weet nog dat in het verleden kanker vrijwel niet te genezen was. Mede door de opbrengst van de collectes kan veel onderzoek gedaan worden en is kanker tegenwoordig soms voor honderd procent te genezen. Kijk, daar doen we het voor!" Karin Wienholts en Loek Schmohl, bestuursleden van KWF afdeling Zevenaar, beloonden de jubilarissen met bloemen, een KWF speld en een miniatuur collectebus.

Meer berichten