Herman de Bruin kondigt met trots de tweede editie van de streekmarkt aan. (Foto: Bas Bakema)
Herman de Bruin kondigt met trots de tweede editie van de streekmarkt aan. (Foto: Bas Bakema)

Tweede streekmarkt wordt interactief

Anders dan de eerste streekmarkt Struunen en Pruuven op 22 juni jongstleden, belooft de tweede editie een interactieve markt te worden boordevol cultuur, kunst en kunstnijverheid. Daarnaast zijn er veel demonstraties en kan de bezoeker deelnemen aan workshops. De streekmarkt vindt zaterdag plaats van 11.00 tot 16.00 uur op het Raadhuisplein.

ZEVENAAR - Voor Herman de Bruin, architect in ruste, zijn het leggen van verbindingen een tweede natuur geworden. "Want alles heeft met alles te maken", is hij van mening. Dit vraagt, in het licht van de streekmarkt, wel enige uitleg. "Die uitleg wil ik met alle plezier geven. Met onze stichting beeldenroute Zevenaar die op mijn initiatief tot stand kwam, streven wij naar een beeldenroute die de nieuw te bouwen outlet moet gaan verbinden met het centrum van Zevenaar. Met een beeldenroute alleen, onlangs in een motie ondersteund door de Zevenaarse gemeenteraad, ben je er nog niet. Je moet de bezoekers aan de outlet een goede reden geven om Zevenaar te bezoeken. Daarom vindt onze stichting dan ook dat het centrum van de stad meer vitaliteit en activiteit nodig heeft."

Zelf denkt Herman bijvoorbeeld aan het virtueel zichtbaar maken van de voormalige stadspoorten, een semi-overkapping over het Raadhuisplein, waartoe hij zitting heeft genomen in het platform Raadhuisplein en een streek- en kunstmarkt. "Ik realiseer me terdege dat wij een opwaardering van het centrum niet in ons eentje kunnen bewerkstelligen. Dat is dan ook de reden dat we verbinding hebben gezocht en gevonden met onder andere de ondernemersbonden, Kunstwerk! De Liemers en Muziekstad Zevenaar", legt hij uit.

Interactieve markt

De eerste streekmarkt, waarbij streekproducten werden verbonden met lokale cultuur, kunst en kunstnijverheid heeft Herman, in samenwerking met ondernemer Pieter de Groen, inmiddels gerealiseerd. Anders dan haar voorgangster belooft haar opvolgster een interactieve markt te worden. Het enthousiasme onder de lokale kunstenaars om deel te nemen blijkt groot. Het hobbycentrum Zevenaar heeft bijvoorbeeld toegezegd demonstraties te geven in beeldhouwen, figuurzagen, modelbouw en schilderen.

Streeksieraden

Daarnaast zullen er demonstraties plaatsvinden in het maken van een midwinter- en waldhoorn, het maken van een bijenkorf en het vervaardigen van een pentekening. De Cultuur Historische Vereniging Zevenaar is op de markt aanwezig met de verkoop van boeken en antiquariaat. Is er glaskunst te bewonderen en (streek)sieraden gemaakt van in de regio gevonden stenen en een kunstenaar die kunst combineert met planten en kunnen de kleintjes zich laten schminken. "Tevens vindt er een demonstratie plaats door de Vida Studio's en treedt voor de tweede maal in successie het smartlappenkoor de Liemers weer op", aldus de organisator.

Meer berichten