Omar Alarbeed achter de snijtafel om bitumen dakbedekking te snijden bij het Loodgietersbedrijf Hülkenberg. (Foto: Ab Hendriks)
Omar Alarbeed achter de snijtafel om bitumen dakbedekking te snijden bij het Loodgietersbedrijf Hülkenberg. (Foto: Ab Hendriks)

Vluchteling Omar werkt aan nieuw bestaan: 'Mijn collega's hebben geduld met mij'

Omar Alarbeed kwam vier jaar geleden als vluchteling uit Syrië. Hij is nu statushouder. Na aankomst kreeg hij te maken met de Wet Taaleis. Dit betekent dat mensen met een migratieachtergrond zich moeten inspannen om de Nederlandse taal te beheersen. Het lukte Omar om vlot het taalniveau B1 te bereiken, dat staat voor eenvoudig Nederlands.

Door Ab Hendriks

ZEVENAAR - "Ik houd niet van thuis zitten. Ik wil werken", zegt Omar (35) in volle overtuiging. Hij kwam in contact met Regionale Sociale Dienst en volgde met succes een opleiding die als doel heeft werknemers attent te maken op de veiligheid op de werkvloer en om maatregelen te kunnen nemen om ongevallen te voorkomen.

Na vier jaar verblijf als statushouder in Nederland heeft Omar een baan gevonden bij Hülkenberg BV Loodgieters- en Dakdekkersbedijf in Zevenaar. Hij werkt nu in zijn proefperiode. "Ik leer veel in de praktijk en heb nu ervaring met het installeren van waterleidingen en werk in het magazijn. Ik had in Syrië al ervaring opgebouwd met aanleggen van sanitair en waterleidingen, maar niet met het leggen van dakbedekkingen. In Syrië is het zo warm waardoor de teer in bitumen dakbedekking smelt, daarom liggen daar betonplaten op de huizen."

"Mijn collega's hebben geduld met mij en kan ze goed verstaan. Alleen als ze plat praten kan ik ze niet verstaan. Die woordenschat heb ik nog niet! De werksfeer is goed. Ik weet dat mijn aanwezigheid voor iedereen wennen is. Maar het komt goed. Mijn vrouw spreekt beter Nederlands. Ze is nu vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk."

Met mijn zoon van acht jaar gaat het ook goed. Hij is slim en kent al heel veel woorden." Het gezin woont in Duiven. "Hier hebben wij contact met meer gezinnen uit Syrië en met een Nederlands gezin. Ik fiets naar mijn werk, maar ga rijles nemen!" Omar praat graag over zijn toekomst in Nederland. Het verleden laat hij achter zich. "Wij kwamen hier via Turkije en Griekenland. De Nederlandse ambassade hielp ons om door te reizen naar Nederland. Eerst ging ik, later kwamen mijn vrouw en zoon."

Werkgever Jürgen Hülkenberg is positief over Omar. "De taal is soms een barrière, omdat we regelmatig vaktaal gebruiken. Hij kan steeds meer deelnemen aan het arbeidsproces en dat is voor ons prettig omdat er in ons vakgebied een schreeuwend tekort is aan vakmensen. Er zijn nu ontzettend veel vacatures in Nederland. Voor Omar geldt dat hij de kans krijgt om een nuttig bestaan op te bouwen. Ik vind dat iedere statushouder een kans moet krijgen. Het zal nog even duren voordat Omar volledig in het arbeidsproces kan meedraaien. Wij hebben regelmatig urgente werkopdrachten. Daar past hij nog niet in. Ik ben er van overtuigd dat hij op termijn dak- en rioolwerkzaamheden kan verrichten."

Meer berichten